Search
Close this search box.

Predstavnici andrijevičkih mjesnih zajednica uputili dopis Vladi: Put preko Trešnjevika sanirati i održavati

Predstavnici andrijevičkih mjesnih zajednica uputili su dopis Vladi od koje traže da donese uredbu koja bi garantovala adekvatno održavanje puta koji od Andrijevice, preko Bara Kraljskih, vodi do Mateševa. Ujedno su zatražili da se nađe mogućnost za hitnu sanaciju pomenutog puta, koji je, kako tvrde, u katastrofalnom stanju. Podsjetili su da put preko Trešnjevika za stanovnike Berana, Andrijevice, Plava i Gusinja predstavlja najkraću vezu sa novootvorenim auto- putem.

-Regionalni put Andrijevica – Trešnjevik – Mateševo godinama je nalazi se u katastrofalnom stanju. Pored brojnih oštećenja, kolovoz je čitavom dužinom “popločan” udarnim rupama, tako da se saobraćaj odvija veoma otežano. Sve smo predočili i ljetos tokom brojnih protesta, nadajući se da će se preduzeti mjere da se put dovede u red. Međutim, sem krpljenja rupa na određenim mjestima, ništa nije urađeno da se omogući nesmetano odvijanje saobraćaja. Zbog toga od Vlade tražimo da na prvoj sjednici donese uredbu koja bi garantovala da će se tokom čitave godine adekvatno održavati put koji od Andrijevice, preko Bara Kraljskih, vodi do Mateševa. Ujedno zahtijevamo da se što prije pristupi sanaciji čitave saobraćajnice – navodi se u dopisu koji su predstavnici mjesnih zajednica uputili Vladi.

image

PUT U LOŠEM STANJU

-D.J

Predsjednik MZ Konjuhe Vera Ćirić ističe da je krajnje vrijeme da nadležni shvate značaj puta preko Trešnjevika.

-Dužina ovog puta je 35 kilometara. Zbog lošeg stanja saobraćajnice preko Trešnjevika, primorani smo da koristimo put preko Mojkovca i Kolašina u dužini od oko sto kilometara. Put preko Trešnjevika je, zbog neadekvatnog čišćenja snijega, u zimskom periodu uglavnom neprohodan i svrstan je u petu kategoriju kad je riječ o prioritetima za održavanje puteva – istakla je Ćirić.

Zimi uglavnom neprohodno

Predsjednik kolašinske MZ Bare Kraljske Milovan Labović ističe da je je zahtjev upućen Vladi potpuno opravdan i da je nedopustivo što je prevoj Trešnjevik često u saobraćajnoj blokadi.

-Svjedoci smo da se brojni automobili tokom zime od Bara Kraljskih upućuju prema Trešnjeviku. Ali, dešava se da se negdje s pola puta vraćaju nazad, jer nailaze na dionicu koja je, čim padne malo veći snijeg, neprohodna. Ujedno, imamo situaciju da se vozila tokom zime svakodnevno zaglavljuju u snijegu i da moraju da intervenišu nadležne službe zaštite i spasavanja. Pritom nigdje pored puta nema obavještenja da je prevoj Trešnjevik neprohodan. Sve to ukazuje da se mnogo ozbiljnije mora pristupiti odžavanju ove saobraćajnice, jer i ovdje ljudi žive – navodi Labović.

S njom je saglasan i predsjednik MZ Gornje Luge Božo Ćulafić koji napominje da loše održavanje puta preko Trešnjevika sputava razvoj turizma i podstiče iseljavanje stanovništva.

-Zbog ovakvog stanja brojni turisti su uskraćeni da posjete Komove, jer ovaj put predstavlja jedinu vezu sa planinom. Važno je znati da je ova saobraćajnica od vitalnog značaja za stanovnike koji tim putem, u značajnom broju, dolaze do svojih planinskih katuna. Sve to, kao i mnogo drugih važnih naznaka i činjenica, ukazuje da put preko Trešnjevika predstavlja žilu kucavicu čitavog kraja. S obzirom na to da država gazduje ovim putem krajnje je vrijeme da preduzme odgovarajuće mjere u cilju hitne sanacije saobraćajnice preko Trešnjevika, jer, između ostalog, ona predstavlja okosnicu razvoja poljoprivrede i turizma na ovom području. Ubijeđen sam da će, ukoliko se ne udovolji našem zahtjevu, doći do još većeg iseljavanja stanovništva sa ovog područja i sveukupne stagnacije – naglasio je Ćulafić.

izvor: dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor