Search
Close this search box.

Predsjednik Unije stočara sjevera Milko Živković: Nestašica mlijeka je uvod u krizu koja će trajati godinama

Srbija je obustavila izvoz mlijeka a to će u narednom periodu raditi i drugi ako već nisu. Ako nemamo domaću proizvodnju gdje ćemo mi da kupimo i uvezemo mlijeko, kazao je predjsednik Unije stočara sjevera Milko Živković

Nakon što je zaprijetila nestašica mlijeka, posebno nakon što je Srbija obustavila izvoz sirovog mlijeka, iz Unije stočara sjevera poručuju da je problem u višegodišnjoj nebrizi o domaćoj proizvodnji. Iz ove organizacije kažu da su poslednjih deset godina upozoravali da će do ovakve situacije doći, ali da se na njihova upozorenja nije niko osvrtao. U ovoj organizaciji su mišljenja da je neophodno što prije pomoći domaću proizvodnju, jer sadašnje nestašice mlijeka su samo početak ozbiljne krize.

– Poslednjih 10 godina stočari pričaju priču da će do ovakve situacije doći. Danas nisam srećan što sam bio u pravu, ali je sasvim sigurno ako se ne promijeni politika prema domaćoj proizvodnji, iz dana u dan situacija će biti sve gora, kazao je predsjednik Unije Milko Živković i poručio da je sadašnja nestašica samo početak velike krize koja će potrajati duži niz godina.

Neophodno obezbijediti siguran iznos premija

– Stočari u Pljevljima imaju zagarantovanu i sigurnu premiju jedino od pljevaljske lokalne uprave. Ta premija je 5 centi po jednom litru otkupljenog mlijeka. Premija koja se dobija od Države zavisi od kvaliteta mlijeka. Stočar može da dobije po jednom litru 17 centi a može i da ostane bez iste, kazao je Živković i pojasnio da premije moraju biti sigurnije kako bi podstakle stočare na veću proizvodnju.

– U proteklom periodu premije su pokrivale gubitke stočara u proizvodnji, a iste su trebale da osiguraju unapređenje proizvodnje – kazao je Živković.

Živković je rekao da je neophodno voditi ozbiljnu politiku prema selu i ozbiljno se oslanjati na domaću proizvodnju.

– Srbija je obustavila izvoz mlijeka, a to će u narednom periodu raditi i drugi ako već nisu. Ako nemamo domaću proizvodnju gdje ćemo mi da kupimo i uvezemo mlijeko – kazao je Živković i dodao da svi oni koji pričaju da će kriza biti kratkog daha, obmanjuju građane i ništa ne preduzimaju na obnovi domaće proizvodnje.

Živković poručuje da je neophodno odmah uvećati otkupne cijene mlijeka i omogućiti da premije koje se dobijaju idu za unapređenje stočarstva, a ne na pokrivanje gubitaka koji su sada neizbježni u proizvodnji. Prema njegovim riječima sada je gornja otkupna cijena mlijeka 42 centa za litar i ista mora biti mnogo veća.

– Da bi u ovom kriznom periodu podijelili teret sa svim građanima i da bi se stočari oslobodili jednog dijela gubitaka, otkupna cijena mora ići na 54 centa – kazao je Živković i pojasnio da bi ista trebala da bude i veća ali da sada nije moguće u toj mjeri opteretiti građane.

Kao posebno veliki problem vidi u velikoj razlici prodajne i otkupne cijene mlijeka, gdje su stočari strogo oštećena strana. Da bi se situacija popravila potrebno je kroz povećanje otkupne cijene smanjiti tu razliku.

– Nije moguće otkupljivati litar mlijeka po maksimalnoj cjeni od 42 centa a u marketima nuditi to prerađeno i do dva eura – kazao je Živković i poručio da ima prostora za smanjenje razlika a da se teret ne prebaci na kupce.

On tvrdi da se domaća proizvodnja ne može brzo ojačati i obnoviti, ali da je svima jasno da ako nema domaće proizvodnje, nema ni sigurnosti.

– Proces obnove proizvodnje je dug i to se ne može uraditi tako lako, ali je ipak moguće i nužno. Ko danas može iznijeti valjane dokaze da ovaj potres na tržištu nije samo početak mnogo teže i veće krize – kazao je Živković.

Proteklih dana sa više adresa su se čula objašnjenja da veće nestašice mlijeka neće biti, ali su se čula i priznanja da u manjim prodajnim objektima mlijeka često nema. Građani su posebno zabrinuti što je Srbija obustavila izvoz sirovog mlijeka, a prema podacima Monstata, Crna Gora je upravo iz Srbije od početka godine do kraja jula uvezla 12, 66 miliona litara.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor