Pozvali državu da zaustavi odvoz mašina i materijala

Radnici nikšićkog Metalca, koji posluje u sastavu češke firme Termochem, zatražili su pomoć nadležnih u državi, da bi, kako tvrde, spriječili prodaju mašina i otpadnih sirovina iz fabrike.

Iz arhive (Foto: RTCG) Iz arhive (Foto: RTCG)

Grupa radnika okupila se ispred fabričke kapije da ne bi dozvolila predstavnicima privatnog obezbjeđenja da, kako su kazali, odvezu mašine i materijal na ime duga kojeg potražuju od vlasnika Metalca.

Oni tvrde da je firma za obezbjeđenje imovine iskoristila nastalu situaciju sa koronavirusom da bi na taj način naplatila svoja potraživanja. Predstavnici radnika Metalca naveli su da su o svojoj namjeri da okupljanjem zaštite imovinu fabrike obavijestili kabinet gradonačelnika Nikšića, kao i nadležne u policiji i tužilaštvu.

“Radnici privatne firme za obezbjeđenje imovine stoje na kapiji fabrike kako bi omogućili odvoz mašina, a kažu da imaju ugovor da na taj način naplate dugovanja. I mi imamo ugovore o radu, pa ne možemo naplatiti zarađeni novac”, naveli su radnici.

Oni tvrde da su od vlasnika Metalac Termochema tražili da naplate dio neizmirenih plata od preuzimanja otpadnog materijala, bez mašina, ali da im to nije dozvoljeno.

“Poštujemo zabranu okupljanja zbog situacije izazvane epidemijom koronavirusa, a za to vrijeme drugi se naplaćaju na našoj muci. Pozivamo nadležne institucije da uđu u fabriku da utvrde kako su vlasnici radili malverzacije, prebacili imovinu i zemljište na drugu kompaniju, koja nema nikakve veze sa Metalcem Nikšić”, saopštili su radnici.

Oni su apelovali na nadležne u državi da obezbijede pomoć za 110 radnika i njihove porodice koje od decembra nemaju primanja, a sada su u posebno teškoj situaciji.

Radnicima se duguje i dio oktobarske plate, kao i primanja zaključno sa januarom. Nije im povezan ni radni staž, dok se radnici koji su bili zaposleni tri godine na neodređeno, nalaze na evidenciji Biroa rada.

“Ugrožena je egzistencija naših porodica, a situacija u kojoj se nalazimo posebno je pogoršana zbog epidemije koronavirusa, jer ne možemo priuštiti kupovinu higijenskih sredstava i osnovnih životnih namirnica”, tvrde radnici.

Proizvodnja u Metalcu zaustavljena je 27. decembra, po nalogu uprave, a rok za nastavak rada je više puta odlagan zbog, kako je objašnjeno iz menadžmenta, finansijskih problema matične kuće u Češkoj.

Metalac, na koji je bio stavljen katanac do avgusta 2016. godine, kupila je češka kompanija Termochem, pokrenula proizvodnju i uposlila oko 100 radnika.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor