Poznato je koja će država ugostiti Eurosong 2023: Redovna opcija B glumi Ukrajinu

Evropska radiodifuzna unija (EBU) i BBC potvrdili su da će Eurosong 2023. biti organizovan u Velikoj Britaniji, a u ime ovogodišnjeg pobjedničkog emitera, ukrajinskog UA:PBC.

BBC će preuzeti dužnost domaćina takmičenja, a počinje trka za gradom koji će dobiti ključeve Eurosonga. Ukrajina se automatski kvalifikuje u Veliko finale zajedno sa “Velikih 5” (grupa koja uključuje Veliku Britaniju).

U ranije objavljenom saopštenju EBU objavljeno je da je ova odluka donijeta nakon istraživanja mogućnosti održavanja takmičenja u Ukrajini, i sa žaljenjem konstatovano da iz bezbjednosnih razloga to nije moguće, a usred rata sa Rusijom.

Kao rezultat tih diskusija, BBC je, kao drugoplasirani na takmičenju 2022, pozvan od strane EBU da bude domaćin 67. takmičenja.

Sem Rajder; Foto: EBU / CORINNE CUMMING
Sem Rajder; Foto: EBU / CORINNE CUMMING

Sem Rajder je ove godine bio pobjednik po mišljenju žirija, ali su presudili glasovi publike – na sreću Kalush Orchestra.

“Izuzetno smo zahvalni što je BBC prihvatio da organizuje takmičenje. BBC je u četiri prethodna navrata preuzeo dužnost domaćina za druge zemlje pobjednice. Nastavljajući ovu tradiciju solidarnosti, znamo da će takmičenje sljedeće godine pokazati kreativnost i vještinu jednog od najiskusnijih javnih emitera u Evropi, a istovremeno će obezbijediti da se ovogodišnji pobjednici, Ukrajina, proslavljaju i predstavljaju tokom cijelog događaja”, rekao je Martin Osterdal, izvršni supervizor Eurosonga.

Gradovi koji su već aplicirali za domaćinstvo su Aberdin, Belfast, Birmingem, Brajton, Bristol, Kardif, Edinburg, Glazgov, Mančester, Lids, Liverpul, London, Njukasl, Notingem, Šefild, Svindon i Vulverhempton.

izvor: cdm

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor