Search
Close this search box.

Potkornjaku omogućeno da uništi šume NP Prokletije

Iz Udruženja drvoprerađivača iz Plava ocijenili su da je krajnje neprihvatljiva odluka Agencije za zaštitu životne sredine koja je nedavnim rješenjem obustavila postupak za dobijanje dozvole za uklanjanje stabala zaraženih potkornjakom u NP Prokletije, dok se ne pripreme podaci o žarištima i analiziraju efekti feromonskih klopki.
OSUŠENA STABLA  / PRIVATNA ARHIVA

Podsjetili su da se rješenjem, koje je nacionalnim parkovima zvanično stiglo prije desetak dana, propisuje odobrenje za lociranje žarišta, kao i sprovođenje monitoringa, dok se sanitarna sječa planira tek nakon što se završe te aktivnosti i krajem godine bude urađena analiza stanja i efekti preduzetih mjera.

Prosto je nevjerovato da se ovoliko oteže sa spasavanjem šume u NP Prokletije, jer je tamo stanje više nego alarmantno. Mi cijenimo to što nauka propisuje, ali ovo što se radi je nedopustivo. Ne može se toliko otezati procedura da bi se pristupilo sanitarnoj sječi, odnosno uklanjanju oborenih i oboljelih stabala, koja iz dana u dan sve više šire bolest na zdravu šumu. Mi na ovaj problem ukazujemo godinama, ali još uvijek ništa praktično nije urađeno da se tamo spriječi pravi genocid nad šumama koji izaziva parazit zvani potkornjak. Zato još jednom pozivamo odgovorne iz Agencije za zaštitu životne sredine da ovo pitanje tretiraju na drugačiji način i daju doprinos da se oboljela stabla što prije prije uklone, a zdrava sačuvaju u granicama mogućeg – kazao je Nedžad Cecunjanin, predstavnik Udruženja drvoprerađivača iz Plava.

U rješenju od 29. aprila, koje potpisuje Milan Gazdić, direktor Agencije za zaštitu životne sredine, navedeno je da se prekida postupak za dobijanje dozvole za sanitarnu sječu dok se prethodno ne pripreme podaci o svim žarištima potkornjaka i lokacijama degradiranih površina, odnosno dok se ne uradi analiza “efekata feromonskih klopki”. Naglašeno je da se od feromonskih klopki očekuje da će osim monitoringa doprinijeti smanjenju populacije ove vrste insekta koji napada fiziološki oslabljenja stabla u sastojinama smrče, naročito ranjivim i osjetljivim na efekte fiziološke suše. Dodaje se da se procjena nastale štete i praćenje, odnosno monitoring i smanjenje populacije potornjaka, za koje očekuju da će se postići feromonskim klopkama, biti sprovedeno od aprila do decembra ove godine.

Feromonske klopke same ne rješavaju problem

Diplomirani inženjer šumarstva Marko Tomić, koji je u Nacionalnom parku Tara, u Srbiji, uz saradnju sa stručnjacima Šumarskog fakulteta u Beogradu, prije deset godina učestvovao u realizaciji plana sanacije sličnog problema, nedavno se nakon obilaska terena uvjerio da je stanje na Prokletijama vanredno i mnogo komplikovanije nego što je to bilo na planini Tari. On je, prenoseći iskustva u vezi sa suzbijanjem potkornjaka u Nacionalnom parku Tara, kazao da je neophodno da se na Prokletijama, uz postavljanje takozvanih feromonskih klopki, pristupi hitnoj sanitarnoj sječi.

Klopke same ne rješavaju stvar, one upućuju koliko ima parazita. A ovdje sanitarnu sječu nalaže upravo činjenica da postoje čitavi kompleksi, odnosno sastojine na sušu osjetljive smrče, što prijeti da za nekoliko godina čitavi predjeli pod smrčom mogu doslovce da planu pod najezdom potkornjaka – naglasio je Tomić.

Iz Udruženja drvoprerađivača ističu da ovo znači da se sanitarnoj sječi u NP Prokletije neće pristupiti do ljeta naredne godine.

Ovdje je u decembru obično snijeg i tada nije moguće realizovati bilo kakve sanitarne mjere zbog vremenskih prilika. Znači, ako pomenuto rješenje Agencije za zaštitu životne sredine ostane na snazi, uklanjanje oboljele šume neće moći da se izvrši prije sledeće godine i to krajem proljeća ili početkom ljeta kada kreće novi biološki ciklus razmnožavanja potkornjaka – tvrde plavski drvoprerađivači.

Iz Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore početkom decembra prošle godine ogradili su se od odgovornosti za posledice progresije potkornjaka. Tada su kazali da je Agencija za zaštitu životne sredine stopirala aktivnosti uklanjanja stabala smrče koje je još u aprilu, a potom i oktobru prošle godine naredio šumarski inspektor iz Plava, kako bi se zaustavila gradacija insekta čije prenamnožavanje dovodi do pojačanog sušenja smrče u dijelu NP Prokletije.

Iz Opštine Plav pozvali su da se na odgovoran način pristupi zaštiti prirodnih vrijednosti i resursa na području Prokletija.

Stiče se utisak da se mjere zaštite prirodnih potencijala, a naročito šume u dijelu NP Prokletije ne sprovode onako kako bi to trebalo. Čudno je da se procedure očuvanja šumskog bogatstva otežu u nedogled. Zato apelujemo na državne organe da se dogovore i iznađu najbolje rješenje kako bismo očuvali ono što nam je majka priroda podarila – poručili su iz Opštine Plav.

 

Ovaj tekst se finasira od sredstava odobrenih od Ministarstva kulture i medija kroz Fonda za podsticanje Plularizma i raznovrsnosti medija

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor