Poskupljenje da ne bude samo teret za građane

Posljednjih sedmica primjetno je poskupljenje osnovnih životnih namirnica. To ne smije biti samo teret za građane, posebno socijalno ugrožene i potrebne su hitne mjere države kako bi se zaštitio standard građana, poručili su iz Centra za zaštitu potrošača. Iz nadležnog ministarstva kažu da će predložiti određena rješenja, između ostalih i formiranje robnih rezervi, za šta je, ističu, neophodno najmanje godinu. Trenutno ne postoji zakonska mogućnost za intervencijama na tržištu, navode iz ministarstva.

Osnovne životne namirnice u crnogorskim marketima poskupjele su od 10 do 30%. No, osim ulja, šećera i brašna mogli bi da poskupe i drugi proizvodi, poput mesa, kažu iz Volija.

„Proizvođači su povećali cijene, budući da ih uvozimo, i nemamo domaću proizvodnju, ne možemo uticati na njihov rast. A i marže su male“, kazala je marketing menadžer Voli Olivera Lakonić.

Građani negoduju zbog novog poskupljenja.

Iz CEZAPA kažu da razumiju razloge za poskupljenja, ali i da očekuju da država preduzme mjere i zaštiti standard građana s obzirom na pad zarada usljed krize, ali i gubitka posla.

„Novo poskupljenje ne smije biti samo na teret građana, potrebno je da država obezbijedi subvencije“ kazala je Olga Nikčević iz CEZAP-a.

Iz Minstarstva za ekonomski razvoj ističu da je ukidanjem Zakona o društvenoj kontroli cijena, i Zakona o interventnim nabavkama prije 15-ak godina onemogućeno da se interveniše na tržištu puštanjem deficitarnih roba koje bi umanjile cijene. Nije bilo poremećaja u snabdijevanju do sredine februara, tako da nije bilo potrebno intervenisati na tržištu.

„Shodno analizi Ministarstva za ekonomski razvoj na osnovu podataka Monstata, cijene brašna i ulja su porasle zbog rasta cijene energenata odnosno transporta. Ministarstvo za ekonomski razvoj će, u skladu sa zakonom, predložiti Vladi naka rješenja, mogući mehanizam je ponovno formiranje državnih robnih rezervi za koje je neophodno vrijeme, najmanje godinu i značajni finansijski resursi. Stoga je potrebno i razumijevanje građana“, saopštili su iz Ministarstva za ekonomski razvoj.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor