Poraz države: Iako se OIK sedmično sastaje, nema odluke o ponavljanju glasanja

Nema još uvijek nijedne presude po krivičnim prijavama protiv lica koja su na biračkim mjestima onemogućavala druge da glasaju. Ta opstrukcija izbornog procesa premjestila se sa biračkih odbora na Opštinsku izbornu komisiju koja ne sprovodi ono što je naložila Državna izborna komisija – istakao je Jugoslav JakićPola godine od održavanja lokalnih izbora, proces u Šavniku na dva biračka mjesta – zgradi Opštine i selu Kruševice – još nije okončan. Opštinska izborna komisija mjesecima unazad sedmično se sastaje, ali, od decembra prošle godine – ne uspjeva da donese odluku o ponavljanju glasanja na dva biračka mjesta.

Od 23. oktobra prošle godine, dana za koji su zakazani izbori, Šavničani koji glasaju u zgradi Opštine i selu Kruševice devet puta zaredom izlazili su na biračka mjesta, ali je svaki od tih pokušaja da se proces dovede do kraja – prekinut. Članovi biračkih odbora iz koalicije „Za budućnost Šavnika“ nijesu dozvoljavali pojedinim građanima da glasaju zato što, kako oni tvrde, ne žive u toj opštini.

OPSTRUKCIJE

Zbog ometanja izbornog procesa Osnovni sud na Žabljaku pokrenuo je 16 postupaka protiv 23 osobe, a prema informacijama Centra za građansko obrazovanje, Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima sudu je podnijelo 17 optužnih prijedloga protiv 26 osoba.

Tokom devet pokušaja sprovođenja izbornog procesa do kraja, članovi biračkih odbora u zgradi Opštine i selu Kruševice uništavali su birački materijal, križali listiće, lomili glasačke kutije i sprečavali pojedine građane da glasaju – iako su

upisani u birački spisak. Na biračkom mjestu u zgradi Opštine pravo glasa ima 483 birača, a u selu Kruševice njih 58.

Posljednji pokušaj održavanja glasanja bio je 18. decembra prošle godine, nakon čega je Opštinska izborna komisija Šavnik odluku o ponavljanju prepustila Državnoj izbornoj komisiji i Vladi.

Državna izborna komisija u više navrata donosila je rješenja kojima je nalagala Opštinskoj komisiji da ponovi proces, ali to tijelo do sada, iako se sedmično sastaje, nije donijelo odluku o održavanju glasanja na dva biračka mjesta. Razlog tome je što OIK nema većinu koja bi glasala za ponavljanje procesa – od osam članova četiri glasaju za.

Šest mjeseci od prvog pokušaja održavanja izbora aktuelni predsjednik Opštine Šavnik Jugoslav Jakić smatra da politički oponentni Demokratske partije socijalista, iz koje on dolazi, tek sada nakon rezultata predsjedničkih izbora shvataju da ne mogu osvojiti lokalnu vlast u tom gradu, što će biti i razlog, vjeruje, dalje opstrukcije izbornog procesa.

„Jasno mi je da naši politički konkurenti, i poslije predsjedničkih izbora, vide da oni ne mogu osvojiti lokalnu vlast u Šavniku. Tako da ne znam čemu se nadaju i kakav dodatni pritisak misle da izvrše ne bi li eventualno mogli biti pobjednici tog izbornog procesa. To je ono što jedino može da objasni što se i dalje ne održavaju lokalni izbori u Šavniku“, kazao je Jakić Pobjedi.

Prokomentarisao je i to što nijedna krivična prijava još uvijek nije dobila epilog pred sudom i ocijenio da to predstavlja sliku u kojoj se nalazi crnogorsko društvo od promjene vlasti na državnom nivou 2020. godine.

SLIKA PROMJENE VLASTI

„Nema još uvijek nijedne presude po krivičnim prijavama protiv lica koja su na biračkim mjestima onemogućavala druge da glasaju. Ta opstrukcija izbornog procesa premjestila se sa biračkih odbora na Opštinsku izbornu komisiju koja ne sprovodi ono što je naložila Državna izborna komisija – a to je ponavljanje izbora u zakonskom roku od sedam dana“, istakao je Jakić.

On je i u svakodnevnoj komunikaciji sa građanima od kojih, kako kaže, najčešće čuje da su „odustali“ od sprovođenja procesa do kraja.

„Građani koji glasaju na ta dva biračka mjesta kažu da nema veze – da smo, svakako, mi njihov izbor, žele da nastavimo sa vršenjem vlasti. „Vršite i dalje, tako da i ako ne bude izbora, nema veze“ – to je ono što najčešće mogu da čujem od građana“, rekao je Jakić.

Više puta je i upozoravao da odgovornost za situaciju u Šavniku nose institucije čiji je posao da obezbijede nesmetano sprovođenje izbornog procesa, a rekao nam je i da bi političke elite sa državnog nivoa trebalo da, ukoliko zaista zastupaju vrijednosti za koje se zalažu, porazgovaraju sa članovima sa lokalnog nivoa i konačno omoguće da se završe izbori.

„Ovim postupanjem oni ili pomažu ili podržavaju svoje predstavnike na lokalnom nivou da rade to što rade. Ako se te strukture zalažu za ono o čemu govore – evropski put Crne Gore – onda je logično da im ili daju instrukciju da se izbori završe ili uskrate podršku ako su lokalne prilike razlog za njihovo ovakvo postupanje“, naglasio je Jakić.

Zbog situacije u Opštinskoj izbornoj komisiji koja ne može da donese odluku o ponavljanju izbornog procesa na dva biračka mjesta komentar smo tražili i od predsjednika tog tijela Dušana Radanovića, ali on nije mogao da nam kaže „ništa novo“.

„Ne mogu ništa više kazati od onoga što već znate. Ne ponavlja se proces, jer nema većine da se donese odluka o održavanju izbora. DIK nalaže ponavljanje svake nedjelje. Opštinska izborna komisija svake nedjelje održava sjednice i svake nedjelje je ista situacija“, rekao je Radanović Pobjedi.

Ne očekuje da se situacija brzo riješi.

„Ne znam kakvih očekivanja tu može biti, kad do sada nije riješeno. Svi „peru ruke“ i Državna izborna komisija i ostali – svi govore da nijesu nadležni, tako da ja ne vidim kako će se to riješiti“, istakao je Radanović.

Izvor: Portal Analitika

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor