Search
Close this search box.

Porast broja romske djece upisane u beranski vrtić

U Ministarstvu prosvjete direktor Direktorata za vaspitanje i obrazovanje pripradnika manjinskih naroda i nacionalnih zajednica Safet Kalač danas je razgovarao sa Marinom Gojković, direktoricom JPU „Radmila Nedić” u Beranama. Tema razgovora odnosila se na značajan broj djece RE populacije koja su se ove godine upisala u vrtić, uz podršku kako Ministarstva prosvjete, tako i drugih relevantih institucija, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

“U prvom upisnom roku broj pripadnika romske i egipćanske populacije u ovoj predškolskoj ustanovi iznosi 26. Taj broj povećao na 32 i svakodnevno je u porastu”, kazala je Gojković.

Prema njenim riječima, veliki obuhvat RE populacije predškolskim obrazovanjem je relultat intezivne saradnje JPU „Radmila Nedić” sa NVO „Mladi Romi” sa kojom je realizovan projekat pod nazivom „Čarolijom do vrtića” u okviru kojeg su organizovane radionice i brojne aktivnosti u kojima su uzela učešće djeca RE populacije, koja su učestvovala i u proslavi Dana vrtića.

“Intezivnom saradnjom sa lokalnom zajednicom formiran je partnerski odnos sa ovom nevladinom organizacijom i Zavodom za zapošljavanje, na osnovu kojeg je zaposlen medijator, pripadnik RE populacije i koordinator iz civilnog sektora. OŠ „Radomir Mitrović” iz Berana, razvijanjem partnerskog odnosa, ustupila je vrtiću na korišćenje školski kombi za prevoz djece RE populacije”, istakla je Gojković.

Direktor Direktorata za vaspitanje i obrazovanje pripradnika manjinskih naroda i nacionalnih zajednica Safet Kalač, izrazio je zadovoljstvo zbog afirmativnih rezultata postignutih zahvaljujući dobroj međuinstitucionalnoj saradnji, koji predstavljaju primjer dobre prakse u inkluziji RE populacije.

Kalač je apelovao i na ostale javne ustanove da slijede primjer kako bi se “na najbolji način promovisala i osnažila njihova socijalna inkluzija”.

„Obezbjeđenje dostupnosti i pravičnost obrazovanja za svu djecu zajedno sa vršnjacima, kroz neophodnu međusektorsku podršku, naročito je važno za djecu RE populacije koja predstavljaju najugroženije grupe stanovništva” , poručio je Kalač dodajući da jednak pristup obrazovanju predstavlja jedan od glavih principa djelovanja Ministarstva prosvjete, čije će aktivnosti i dalje biti usmjerene na povećanje obuhvata ove djece, kako predškolskim, tako i ostalim nivoima obrazovanja.

izvor: cdm

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor