Search
Close this search box.

Popa: Ne smijemo zaboraviti da je naša dužnost kao Evropljana da pomognemo Ukrajini koja se brani od bezobzirne agresije

Ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa čestitala je građanima Crne Gore 9. maj, Dan Evrope.

Popa: “Poštovane građanke i građani Crne Gore, pozdravljam vas sa prelijepog Cetinja i želim vam srećan 9. maj – Dan Evrope. Ovaj dan je prilika da se podsjetimo pravog značenja vrijednosti koje nas ujedinjuju, a na kojima su postavljeni i temelji ujedinjene Evrope. To su ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokratija, jednakost, vladavina prava i ljudska prava”, rekla je u video poruci koju je medijima dostavio EU info centar.

Kako je istakla na tim vrijednostima je izgrađena “naša Unija” kao zajednica, koja je svojim članicama donijela najduži period neprekinutog mira i prosperiteta u dugoj i često izazovnoj evropskoj istoriji.

-“Evropska unija oko sebe ne gradi zidove, već je ujedinjena i odlučna, sada više nego ikad, da zaštiti te vrijednosti, čak i izvan svojih granica. Danas, dok slavimo evropsko jedinstvo, ne smijemo zaboraviti da je naša dužnost kao Evropljana da učinimo sve što možemo da pomognemo Ukrajini, mirnoj i prijateljskoj evropskoj naciji koja se brani od bezobzirne agresije”, rekla je Popa.

Ona se zahvalila svim crnogorskim građanima, institucijama i privrednicima koji pomažu ukrajinskim izbjeglicama i koji, kako je istakla, stoje uz Ukrajinu u teškoj borbi za njenu slobodu i dostojanstvo.

Popa: “Ponosni smo što je Crna Gora uz nas kao iskren i pouzdan prijatelj. Prijatelj koji je uključen u pristupne pregovore kako bi postao član naše Unije. Posebno mi je drago što se centralna proslava Dana Evrope ove godine održava upravo ovdje, na slobodarskom Cetinju. Uz jačanje demokratije, vladavine prava i ljudskih prava, ovaj slobodarski duh je neizostavan dio zajedničkih evropskih vrijednosti”, rekla je.

Na kraju je dodala kako je “sigurna da će on ostati temelj u oblikovanju naše zajedničke evropske budućnosti”.

“Drago Cetinje, draga Crna Goro, srećan Dan Evrope2, zaključila je Popa.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor