Search
Close this search box.

Položiće cvijeće povodom 29 godina od otmice u Štrpcima

Povodom 29 godina od otmice i ubistva 20 putnika iz voza u stanici Štrpci, rodbina otetih i prijatelji, 27. februara 2022, u Podgorici i Bijelom Polju, položiće cvijeće kod spomen obilježja nedužnim žrtavama.

Foto: Printscreen, TVCG Foto: Printscreen, TVCG

Kako najavljuju porodice i rodbina otetih iz voza 671 obilježavanje će se održati u Podgorici, kod spomen obilježja “Civilnim žrtvama ratova 1991. – 2001.” na Pobrežju, u 11 časova, a u Bijelom Polju kod spomen obeliska, “Sahat života“, ulica Lenke Jurišević, u 13.00 časova.

“Sjećanjem želimo da iskažemo poštovanje i javni znak , da stradale ne možemo i nećemo zaboraviti, kao ni sve što je povezano sa zločinom, zločincima i nalogodavcima. Suđenja se razvlače, nema potrage za posmrtnim ostacima žrtvava, ni bilo kakve organizovane brige o porodicama stradalih. Zlo je realnost, a suočavanje s prošlošću, prvi korak da jedno društvo nadvlada zlo u sebi, pravdom, sjećanjem i kajanjem”, poručuju porodice i rodbina otetih.

Podsjetimo otmica putnika iz voza “Lovćen” na liniji Beograd – Bar, dogodila se 27. februara 1993. na lokalnoj Željezničkoj stanici Štrpci, kada je srpska vojska iz Višegrada izvela iz tog voza 20 putnika od kojih su 18 bili Bošnjaci, jedan Hrvat i jedno neidentifikovano lice.

Jedan od učesnika u zločinu, Nebojša Ranisavljević iz Despotovca, uhapšen je u oktobru 1996. godine. Pred Višim sudom u Bijelom Polju osuđen je u septembru 2002. godine, na 15 godina zatvora. Odležao je kaznu, i 2011. pušten na slobodu.

Krajem 2014. godine,u zajedničkoj akciji policije Srbije i Bosne i Hercegovine, lišeno je slobode 15 osumnjičenih za učešće u zločinu.

Foto/arhiva: Printscreen, TVCG Foto/arhiva: Printscreen, TVCG

Viši sud u Beogradu, u oktobru 2018 godine, u trećem pokušaju, potvrdio je optužnicu tužilaštva za ratne zločine protiv pet bivših pripadnika Vojske Republike Srpske, i suđenje traje.

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine – Odjeljenju za ratne zločine, za isto krivično djelo pokrenut je postupak protiv 11 osoba. Suđenje je počelo u oktobru 2015. godine i traje.

Optuženi, Mića Jovičić, sporazumno je priznao krivicu i osuđen je na pet godina zatvora, ali se sporazumnim priznanjem obavezao na svjedočenje u predmetu protiv ostalih optuženih.

Isti sud je prije dvije godine podigao optužnicu i protiv Milana Lukića koji je, za druge zločine, u Haškom sudu osuđen na doživotnu robiju.

“Suđenje se razvlači a nema, potrage za posmrtnim ostacima žrtvava, ni bilo kakve organizovane brige o porodicama stradalih”, navodi se u saopštenju porodica u rodbine otetih iz voza 671.

izvor: rtcg.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor