Search
Close this search box.

PEN centar: Blokada u režiji DF-a nije slučajno najavljena na dan agresije na Ukrajinu

Crnogorski PEN centar dijeli zabrinutost svojih ukrajinskih kolega, ali i svih građana Ukrajine zbog agresije Ruske Federacije na Ukrajinu. Gaženje svih normi međunarodnoga prava te brutalno ugrožavanje teritorijalnoga suvereniteta jedne države i bezbjednosti njenih stanovnika, nedopustiv je anticivilizacijski akt u srcu Evrope, najsličniji nacifašističkoj agresiji koja je prije osam decenija prouzrokovala najveće stradanje u istoriji čovječanstva, Drugi svjetski rat, navodi se u saopštenju PEN centra.

Prema njihovim riječima, takvo postupanje Ruske Federacije zavređuje najoštriju osudu i poziva na hitnu reakciju međunarodne javnosti, u prvom redu Ujedinjenih nacija.

“Baš kao i prije osam decenija, motiv za agresiju pronađen je u šovinističkim i kulturrasističkim teorijama o nepostojanju jedne nacije i države te prijeti da uzrokuje stradanje miliona ljudi širom Ukrajine. Dozvoli li međunarodna javnost da sila oružja nadjača međunarodne konvencije i demokratski poredak, pred očima svih nas nestaće cijeli jedan narod i njegova država, a svim autokratskim režimima u svijetu biće poslata poruka da nasilna promjena granica, kršenje suvereniteta i ugrožavanje miliona stanovnika danas mogu proći nekažnjeno”, navodi se u saopštenju.

U svijetlu najnovijih dešavanja u Ukrajini, izražavaju zabrinutost i za bezbjednosnu situaciju u Crnoj Gori, budući da, kako navode, blokada države u realizaciji Demokratskog fronta, političkog subjekta čiji su lideri prvostepeno osuđeni za pokušaj terorizma iniciranog u ruskim obavještajnim krugovima, sasvim sigurno nije slučajno najavljena na dan kad je Ruska Federacija izvršila agresiju na Ukrajinu.

“Kad se pritom zna da su lideri toga političkoga saveza otvoreni podržavaoci ruskoga predśednika Putina i njegove stranke te da su dosad više puta po instrukcije odlazili u Moskvu, kao i to da je aktuelni direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost osoba koja pripada istome političko-ideološkom miljeu, u što se javnost uvjerila tokom afere odavanja državnih tajni Ruskoj Federaciji, sumnje da su aktuelna dešavanja u Ukrajini i Crnoj Gori koordinisana, dobijaju na uvjerljivosti”, ističu u saopštenju.

Navode da su prije ravno tri decenije ideološki istomišljenici lidera Demokratskog fronta istovjetnim metodama, blokadom Sarajeva i drugih gradova, najavili agresiju na Bosnu i Hercegovinu koja je za posljedicu imala genocide, te preko sto hiljada mrtvih i milione raseljenih.

“Aktuelna opstrukcija svih segmenata vlasti u Crnoj Gori, kao posljedica destruktivne politike odlazeće Vlade i njenih političkih konstituenata, u svijetlu najnovijih dešavanja, prijeti da ugrozi ne samo funkcionisanje države, već i bezbjednost crnogorskih građana. Barikade kao najava novih saoizacija, nakon gorkoga iskustva iz devedesetih, morale bi zabrinuti sve odgovorne i naćerati ih na punu posvećenost sprečavanju eskalacije nasilja, onemogućivanju secesionističkih namjera i prijetnji po mir i sigurnost. Najveća odgovornost u ovome trenutku je na crnogorskom bezbjednosnom sektoru i potpredśedniku Vlade Dritanu Abazoviću koji je svojim djelovanjem u prethodnih godinu i po dana doprinio opštem urušavanju ne samo društvenih vrijednosti, već i bezbjednosnoga sistema te funkcionisanja države u cjelini. Kako bi se spriječile bilo kakve nasilne radnje s ciljem destabilizacije Crne Gore, svi državni organi obavezni su da preduzmu preventivne mjere i garantuju bezbjednost crnogorskim građanima”, zaključuju u saopštenju.

izvor: portalanalitika.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor