Poljska direktno u finalu baraža za SP, Švedska ljuta na Fifu

Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) odlučila je da reprezentacija Poljske prođe direktno u finale baraža za Svjetsko prvenstvo, poslije suspenzije Rusije iz takmičenja, a tu odluku osudio je Fudbalski savez Češke.

Poljska je trebalo 24. marta da igra u polufinalu baraža protiv Rusije, ali je ruski tim izbačen iz takmičenja zbog vojne intervencije u Ukrajini. Fifa je navela da je Poljska time direktno prošla u finale baraža, u kome će igrati protiv boljeg iz duela Švedske i Češke.

„Poslije odluke od 28. februara i suspenzije ruskih timova iz takmičenja u organizaciji Fife i Uefe, Poljska će 29. marta igrati protiv pobjednika meča Švedske i Češke“, saopštila je Fifa.

Rusija se žalila Sudu za sportsku arbitražu (CAS) na suspenziju, tražeći da bude vraćena u baraž za Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Isključujući mogućnost igranja turnira tri reprezentacije ili repesaž druge selekcije u plej-of, Fifa je favorizovala Poljsku, što je osudio Fudbalski savez Švedske.

„Najrazumnije i sportski najpoštenije bi bilo da Poljska ima novog protivnika u polufinalu. Razumijemo da je ovo za Fifu teška zagonetka za rješavanje, ali ipak treba da važi princip igranja pod istim uslovima, odnosno igranje i pobjeda u dva takmičarska meča za plasman na Svjetsko prvenstvo“, rekao je predsjednik Saveza Hakan Sjestrand.

Odluku Fife osudio je i selektor Švedske Jane Anderson, rekavši da je „potpuno suluda sa sportskog gledišta“, čak iako je pozdravio isključivanje Rusije iz takmičenja.

„Potpuno smo koncentrisani na pripremu utakmice protiv Češke. Želimo da odemo na Svjetsko prvenstvo i učinićemo sve da tamo i odemo“, naveo je Anderson.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor