FON DER LAJEN: „EU ima dovoljno gasa do kraja zime“

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da su članice EU već kupile dovoljno tečnog prirodnog gasa da do kraja zime mogu bez uvoza iz Rusije.

 „Moramo postati nezavisni od ruske nafte, uglja i gasa“: Fon der Lajen (Foto: Guliver)

Zajedno sa većom energetskom uštedom i ekspanzijom obnovljivih izvora energije, moći ćemo da postanemo nezavisni, izjavila je Lajen u zajedničkom jutarnjem programu njemačkih televizija ARD i ZDF.

Povodom različitih odluka o uvozu ruske nafte, Fon der Lajen je rekla da su SAD, koje su takav uvoz zabranile, manje zavisne od nafte. Cilj je, istakla je, da sankcije treba prije svega da pogode Rusiju, a ne zapadne zemlje.

Lajen je izrazila zabrinutost da će broj izbjeglica iz Ukrajine biti mnogo veći i da je ovo „tek početak“.

Pohvalila je spremnost svih članica EU da prihvate izbjeglice, posebno ukrajinskih susjeda Poljske, Mađarske i Slovačke.

Evropska komisija je 8. marta predstavila plan za smanjenje zavisnosti od uvoza ruskog gasa za dve trećine do kraja 2022. godine.

Što brže pređemo na obnovljive izvore energije i vodonik i poboljšamo energetsku efikasnost, to ćemo prije biti zaista nezavisni i sami upravljati svojim energetskim sistemom

Prema tom planu, EU bi postala nezavisna od ruskih fosilnih goriva „znatno prije 2030“.

„U tu svrhu Komisija predlaže da se razradi plan REPowerEU kojim će se povećati otpornost energetskog sistema na nivou EU i koji čine dva stuba: diverzifikacija snabdijevanja gasom putem većeg uvoza tečnog prirodnog gasa i gasa preko gasovoda od neruskih dobavljača i povećanje proizvodnje i uvoza biometana i vodonika iz obnovljivih izvora energije, kao i brže smanjenje upotrebe fosilnih goriva u našim domovima, zgradama, industriji i energetskom sistemu povećanjem energetske efikasnosti, udjela obnovljivih izvora energije i elektrifikacije, te uklanjanjem uskih grla u infrastrukturi“, navodi se u saopštenju EK.

U planu se navodi i niz mjera za odgovor na sve veće cijene energije u Evropi i za obnovu zaliha gasa za sljedeću zimu.

Predsjednica Komisije Ursula fon der Lajen izjavila je prilikom predstavljanja plana da se mora djelovati kako bi se ublažio uticaj poskupljenja energije, diverzifikovalo snabdijevanje gasom za sljedeću zimu i ubrzala zelena tranzicija.

„Moramo postati nezavisni od ruske nafte, uglja i gasa. Jednostavno se ne možemo osloniti na dobavljača koji nam izričito prijeti. Što brže pređemo na obnovljive izvore energije i vodonik i poboljšamo energetsku efikasnost, to ćemo prije biti zaista nezavisni i sami upravljati svojim energetskim sistemom“, rekla je Fon der Lajen.

Komesarka za energetiku Kadri Simson rekla je da je ruska invazija na Ukrajinu pogoršala sigurnost snabdijevanja, a da su cijene energenata na nezapamćenom nivou.

„U preostalim sedmicama ove zime Evropa ima dovoljno gasa, ali za sljedeću godinu moramo hitno dopuniti svoje rezerve. Komisija će stoga predložiti da se do 1. oktobra skladišta gasa u EU moraju popuniti do najmanje 90% kapaciteta“, rekla je Simson.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor