Politička situacija komplikovana, niko ne odstupa od svojih pozicija

Situacija na političkoj sceni nikako da se razriješi. Svi politički akteri zauzeli su pozicije od kojih ne odstupaju. U ovom trenutku jasno je samo da se odgovornost za rasplet prebacuje iz jednog dvorišta u drugo.

Demokrate neće ulaziti ni u kakvu koaliciju sa DPS-om, ali ni u modele u kakve su ulazili SNP i URA. To je sinoć poručio lider te partije Aleksa Bečić, uz konstataciju da su na stolu tri opcije, a da je prva da se ispoštuje narodna volja od 30 avgusta.

Da li će i kada pobjednicima parlamentarnih izbora ponuditi razgovore, danas iz te partije nijesmo uspjeli da saznamo. A, DF poziv čeka. Na dan obaranja Vlade, dali su, kažu sve od sebe da okupe pobjednike parlamentarnih izbora, ali su ih nadjačale varnice izmedju predsjednika URE i Demokrata.

„Mi možemo ovom prilikom da pozovemo gospodina Bečića, takođe ljude iz Prave Crne Gore, SNP-a, Ure da se oni sada prvo dogovore, da stišaju malo strasti, da se nekako ti animoziteti stave po strani između njih. A onda oni slobodno sa nekim predlogom, sa nekom platformom, sa nekim bilo kakvim dokumentom da dođu u Novu srpsku demokratiju u, DF“, rekao je poslanik DF-a Jovan Vučurović.

Iz GP URA ponavljaju da su i oni u petak bili raspoloženi za dogovor, ali da dogovor nijesu željele Demokrate. Sada, kažu, nisu više dio parlamentarne većine i loptica je u dvorišu Demokrata I DPS-a.

„U ovom trenutku što mi znamo nije bilo poziva na pregovore. Naš stav je jasan, možemo da se dogovoramo oko vanrednih parlamentarnih izbora, možemo da se dogovoramo oko deblokade pravosuđa, oko rješenja za VDT, Sudski savjet…. Što se tiče Vlade to je pitanje za Demokrate, i DPS koji čine novu parlamentarnu većinu“, rekao je Zoran Mikić iz GP URA.

Iz SNP-a poručuju da na njih ne računaju oni koji su oborili 43. Vladu.

„Što se nas tiče, oni ljudi i one partije koje su oborile 43. Vladu, one mogu da formiraju novu skupstinsku većinu,već su je formirale. I ta nova Vlada može samo u okviru skupštinske većine da bude“, kaže Dragan Vukić iz SNP-a.

A iz DPS-a danas nijesu željeli da se oglašavaju. Nedavno su poručili da su spremni za vanredne parlamentarne izbore i dogovor o tome ko će ih pripremiti. U javnosti se već pominje da bi mandatar za sastav nove vlade mogla da bude nestanačka ličnost iz civilnog sektora. Iz DF-a poručuju da takve eksperimente više neće podržavati, a iz URE i SNP-a da im je svejedno.

Vučurović na to kaže: „Sada treba da se pojavi neka fantomska NVO ili neko iz toga sektora da bi ga ili da ga postavi neka strana ambasada. To apsolutno nije prihvatljivo. I msilim da Crna Gora mora da izađe iz jedne takve matrice“.

Mikić kaže da je „na Đukanoviću, Konjeviću, Šehoviću i Bečiću, koji su srušili 43 Vladuda predlože rješenje“.

„Legitimno je sve što podrži 41 poslanik u Skupštini Crne Gore“, kaže Mikić.

A ovo je stav Vukića: „Da li će to da bude neko iz Demokrata ili nestranačka ličnost, to u ovom trenutku SNP ne dotiče i ne interesuje“.

Naše sagovornike, kako poručuju, interesuje jedino da se ne dozvoli, obezglavljivanje institucija, te da se svi posvete stabilnosti. Pitanje je da li i kako mogu da dođu do toga.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor