Neizvjesno šta će biti s inicijativom za smjenu Đurović

Nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi, neizvjesno je šta će biti s inicijativom za smjenu predsjednice Skupštine. Iz SNP-a pozivaju Demokratski front da odustane od inicijative, dok iz tog saveza poručuju da će sve zavisiti od toga kako će teći pregovori o eventualnom formiranju nove vlasti. Demokrate su najavile da će glasati za smjenu. Iz URE poručuju da su protiv, dok je DPS za sada bez komentara.

Još je neizvjesno da li će 2. septembra biti održana sjednica na kojoj će se poslanici izjašnjavati o smjeni predsjednice Skupštine Danijele Đurović.

Iz Demokratskog fronta, čiji poslanici su potpisnici inicijative, kažu da će sve zavisiti od pregovora o formiranju nove vlasti.

„Mi smo vidjeli da je Demokratska Crna Gora imala jednu fazu odlučivanja vezano za pad vlade, pa ajde da sačekamo još ovu nedjelju da vidimo da li će druga faza tog djelovanja biti neka saradnja s DPS-om ili nekim trećim, i u tom krugu će se odlučivati vezano i za predsjednicu Skupštine“, rekao je Jovan Vučurović iz DF-a.

Iz SNP-a poručuju da nema osnova za smjenu Đurovićeve i pozivaju Demokratski front da odustane od inicijative. I u Građanskom pokretu URA smatraju da ne postoji opravdan razlog za smjenu predsjednice Skupštine.

„Mi smo protiv smjene predsjednice Skupštine i smatramo da je neodgovorno što je uopšte podnijeta jedna takva inicijativa, a da nije data alternativa ko treba da bude novi predsjednik ili predsjednica Skupštine. Neodgovorno je posebno u ovom trenutku, uoči jeseni koja će biti veoma izazovna za građane, prvenstveno u ekonomskom smislu, obezglaviti crnogorske institucije“, smatra Zoran Mikić iz GP URA.

Ukoliko inicijativa, ipak, ostane na dnevnom redu Skupštine, Demokratski front ne sumnja da će dobiti podršku. Iz URE, s druge strane, poručuju, da će sve zavisiti od DPS-a i Demokrata.

„Vidjeli ste da su DPS, Demokrate i ostale stranke oborile vladu gospodina Abazovića, tako da ne sumnjam da će većina biti i za razrješenje gospođe Đurović, jer je očigledno da postoji volja i kod DPS-a i kod Demokrata i kod ostalih koji su srušili Vladu premijera Abazovića“, kazao je Vučurović.

Mikić, međutim, kaže: „Da li će ova inicijativa dobiti većinu zavisi od plana koji su napravili Đukanović i Bečić. Da li taj plan podrazumijeva smjenu predsjednice Skupštine u ovom ili nekom drugom trenutku, to je pitanje za Demokrate i DPS koji su na neki način nova parlamentarna većina i oni treba da daju odgovor i na ovo i na brojna druga pitanja“.

Lider Demokrata Aleksa Bečić juče je najavio da će njegova partija glasati za smjenu predsjednice Skupštine, dok su nam iz DPS-a kazali da se za sada neće izjašnjavati.

Inicijativa za smjenu Đurovićeve predata je 17. avgusta a potpisali su je poslanici Demokratskog fronta, Demokrata, Demosa, Prave, Ujedinjene Crne Gore i Radničke partije.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor