Search
Close this search box.

“Podržavamo Otvoreni Balkan očekujući kompatibilnost sa putem CG u EU”

Sjedinjene Države podržavaju sve regionalne inicijative koje jačaju saradnju među zemljama Zapadnog Balkana, kazala je ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke, očekujući da takve inicijative budu u potpunosti inkluzivne, kompatibilne sa putem priključenja Crne Gore Evropskoj uniji i da će ih građani podržati. Ministar Aleksandar Damjanović kazao je da ta regionalna inicijativa predstavlja mogućnost trajne stabilnosti i rješavanja otvorenih susjedskih pitanja, na način koji omogućava da se ekonomija pozicionira na primarno mjesto u državama Zapadnog Balkana.

Aktuelni sajber napadi na državnu informatičku strukturu, rebalans budžeta za 2022. godinu i regionalna inicijativa “Otvoreni Balkan” bile su ključne teme razgovora ministra finansija, Aleksandra Damjanovića i ambasadorke Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke i šefa ekonomske sekcije te Ambasade, Valtera Andonova.

“Ministar je informisao da su ostvareni pomaci kada je u pitanju otklanjanje šteta i kreiranje sistema odbrane, unapređivanjem bezbjednosti, s ciljem prevencije eventualnih budućih napada”, saopšteno je iz ministarstva finansija.

Govoreći o rebalansu budžeta za 2022. godinu, koji će se, kako očekuje, do kraja mjeseca naći u skupštinskoj proceduri, kazao je da je on verifikacija zatečenog stanja javnih finansija.

“Takvo stanje zahtijevalo je neophodnu sanaciju posljedica prethodnih, sa aspekta odgovornog upravljanja javnim finansijama, neutemeljenih odluka bivše Vlade. Obrazlažući potrebu neophodnog zaduživanja, ministar je ponovio da će nastojati da nedostajuća sredstva obezbijedi prevashodno na domaćem finansijskom tržištu”, navodi se u saopštenju.

Ministar i ambasadorka su razgovarali o regionalnoj inicijativi “Otvoreni Balkan” za koju je Damjanović kazao da predstavlja mogućnost trajne stabilnosti i rješavanja otvorenih susjedskih pitanja, na način koji omogućava da se ekonomija pozicionira na primarno mjesto u državama Zapadnog Balkana. “Ambasadorka Rajnke kazala je da Sjedinjene Države podržavaju sve regionalne inicijative koje jačaju saradnju među zemljama Zapadnog Balkana, očekujući da takve inicijative budu u potpunosti inkluzivne, kompatibilne sa putem priključenja Crne Gore Evropskoj uniji i podržane od strane građana”, zaključeno je u saopštenju.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor