Počeo sastanak Lavrov-Blinken

U Ženevi je nešto malo posle 11 sati počeo sastanak ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

Šef ruske diplomatije rekao je na početku sastanka da se nada da će susret sa američkim državnim sekretarom doprinijeti da Amerika pripremi odgovor na ruske predloge o bezbjednosnim garancijama.

„Od sastanka sa Blinkenom ne očekujemo neki veći prodor, ali očekujemo odgovore“, rekao je ruski ministar i zahvalio američkom kolegi na inicijativi da se sastanu u Ženevi.

Blinken je sa svoje strane rekao da je Amerika opredijeljena da ješava probleme s Rusijom mirnim putem.

„U pravu ste, ne očekujemo da nesuglasice danas ovde budu riješene, ali se nadam i očekujem da ćemo moći da vidimo da li je dijalog i dalje otvoren, kao i diplomatija. Opredeljeni smo da probleme rešavamo na taj način, mirnim putem. Ali, u slučaju eskalacije situacije snažno ćemo odgovoriti“, rekao je američki zvaničnik.

Očekuje se da će razgovori trajati oko dva i po sata, a oko 15 sati po srednjeevropskom vremenu predviđeno je da ministri održe odvojene konferencije za medije.
Ovo je treći susret Lavrova i Blinkena, možda i najvažniji imajući u vidu da se vode pregovori o zahtevu Rusije za garancije bezbjednosti da se NATO neće dalje širiti na Istok, kao i i u svijetlu narastajućih tenzija oko Ukrajine.
Sastanak se održava u hotelu „Prezident“ u sali gde su 2016. održani razgovori Lavrova i tadašnjeg državnog sekretara SAD Džona Kerija.
Oko hotela su pojačane mere bezbjednosti, a novinari su prošli rigoroznu kontrolu na ulazu.
izvor.sputnik.rs
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor