Počeo besplatan kurs italijanskog jezika u Bijelom Polju

Besplatan kurs italijanskog jezika  počeo  je danas u Bijelom Polju u JU Srednja stručna škola, trajaće  50 školskih časova dva puta nedjeljno po dva blok-časa.Kurs za 40 polaznika držaće licencirani predavač od strane italijanskog Ministarstva prosvjete. Odabrani polaznici dužni su pohadjati 80 odsto nastave.

 

Zajednica Italijana u Crnoj Gori već duži niz godina uspješno organizuje kurseve italijanskog jezika širom Crne Gore, prvi put da takvu vrstu privilegije imaju i građani Bijelog Polja, kao prva opština na sjeveru Crne Gore u kojoj se organizuje ovaj besplatan kurs.

Po riječima kordinatora kursa Agović Samedina interesovanje grdjana Bijelog Polja je bilo veliko, prijavilo se preko 100 kandidata od kojih je odabrano njih 40 prvih.

Prvenstveno se uči jezik ali na časovima polaznici uče i kulturu, običaje i način života italijanskog naroda, tako da oni koji redovno pohadjaju nastavu biti u prilici da nauče mnogo toga.

Među polaznicima ima svih uzrasta , a najbitnija je želja za učenjem.

Agović se zahvalio upravi JU Srednje stručne škole na čelu sa direktorom Semirom Blićem , na besplatno ustupljenom prostoru za održavanje kursa.

Program besplatnog italijanskog jezika otpočeo je 2007. godine, a nakon završenih predavanja, vrši se interna provjera znanja, a polaznici koji su ispunili uslove dobijaju diplome. Kurs  finansira Vlada Republike Italije.

Zajednica Italijana u Crnoj Gori okuplja ljude koji su porijeklom, po očevoj ili majčinoj liniji, Italijani, a funkcioniše u okviru šest podružnica: Herceg Novi, Tivat, Kotor, Budva, Bar i Podgorica. Zajednica Italijana u Crnoj Gori,  osnovana  je 2004. godine i da sada broji oko 600 članova u Crnoj

Osim organizovanja besplatnih kurseva italijanskog jezika i očuvanja i širenja italijanske kulture, sproveli su i niz drugih aktivnosti. Obnovili su skoro zaboravljenu dobrotsku čipku kao i Murano stakla. Organizovali smo kurs poslastičarstva, za izradu italijanskih kolača i sladoleda iz regije Veneto. Održana su dva koncerta u Tivtu i Kotoru, posvećena poznatim italijanskim muzičarima Mini i Celentanu. Organizovali su kurs za lučke operatere.

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor