Počela manifestacija Zdrava durmitorska hrana

Tradicionalna manifestacija „Zdrava durmitorska hrana“, iz godine u godinu sve je bogatija i posjećenija, pa je danas izložbeni prostor hola Centra za kulturu bio tijesan da se sve to vizuelno i gastonomski doživi na pravi način.

Sto do stola u sa raznim đakonijama urađenih vještim rukama u durmitorskim domaćinstvima. Od hljeba ispod sača, pita, priganica, različitih formi sira i skorupa, zeleni sa durmitorskih njiva, borovnica i malina, sokova, domaćih rakija… Sve potpuno organsko, uvjeravaju nas izlagači, koji su svojim učešćem dali doprinos aktuelnoj turističkoj sezoni koja je na Žabljaku u punom zamahu.

Zidove hola istovremeno su krasili brojne slike ovdašnjih i slikara sa strane.

Izložbu je otvorio direktor Centra za kulturu Miroje Džabasan nakon čega su se znatiželjni posjetioci zaputili prema štandovima.

„Drago mi je da je Žabljak ovih dana prepun gostiju a mi smo se potrudili da im vještine ruku naših planinki prikažemo na ovaj način i istovremeno upotpunimo turističku ponudu“, kazao je Džabasan.

Nezaobilazna učesnica ovog i drugih festivala je Anka Žugić, organizatorka brojnih dešavanja na Durmitoru na teme proze i poezije i čuvar tradicije ovog kraja.

Kaže da se raduje što se nastavlja tradicija kojom durmitorske žene pokazuju vještine koje su naslijedile po pitanju dtsrih običaja i zanata.

„Koliko se čuva tradicija, toliko se voli savremenost. Jedno na drugo se naslanja i milo mi je što se iz godine u godinu ponavlja. Vidimo pitu „koturaču“, cicvaru, Vidimo i sir prljo, „gosta uz rakiju i vino. Ovo je način kako uplesti petrovdanski vijenac sa kojim ljeta počinju a nastavljaju se muzikom i poezijom. Neka se to sjedini sa zdravom hranom.

Radujem se što vidim dosta mladih domaćica, onih koje osjećaju duh vremena. Mladi savraneno dišu ali to upeću i prepleću sa zdravom hranom. Bez zdrave hrane, muzike i poezije nema nade ni života“, kazala je Anka Žugić.

Vera Pavićević sa Kovčice izložila je nekoliko vrsta sireva, pita, priganice… Sve to apsolutno organsko-sertifikovano i nudi jedinstvene ukuse, kaže Vera čije je domaćinstvo spoj poljoprivrede i turizma. Njihovo gazdinstvo ovog ljeta je veoma dobro posjećeno ljudima željnih ukusnog zalogaja zdrave hrane proizvedene pod Durmitorom. Razne đakonije su i na izložbenom stolu iza koga je Rada Pejović. I tako od stola do stola a posjetioci kažu da je izložba pun pogodak i da nose najljepše utiske.

„Dani durmitorske zdrave hrane“ nastavljaju se večeras projekcijom dokumentarnih filmova autora Stanka Popovića. Novinar u penziji iz Novog Sada pokazaće u zavičaju „Zivala“, vjekovno dozivanja mještana Tepaca kako bi se saznale novosti u selu i dalje i njihovu vještinu kako i gdje informaciju razgovijetno čuti zbog odjeka riječi od litica koje ga okružuju i huka Tare. Sa filmskog platna prikazaće se i dokumentarac „Učitelj Vlajko“, o poznatom Durmitorcu Vlajku Šauliću, autoru nadaliko poznate pjesme Durmitor, Durmitore. Uz ove prikazaće se „Luča“ memorijalno ostvarenje Vuka Martinovića posvećeno poznatom ljekaru i profesoru rodom iz ovih krajeva Dragiši Popoviću.

Sjutra se na obali Crnog jezera djeci prikazuje „Zabava luda stvara čuda Radojice Stankovića alijas Šanta Panta, Na istom mjestu je degustacija kačamaka i priganica i nastup KUD „Radoje Dakić-Brko“.

izvor: ANtenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor