Pljevljaci čak 17 dana januara udisali veoma loš kvalitet vazduha

Vazduh u Pljevljima, u januaru, bio je veoma lošeg kvaliteta, podaci su iz redovnog mjesečnog izvještaja koji objavljuje Agencija za zaštitu životne sredine.

Čak 17 januarskih dana koncentarcija praškastih, takozvanih PM 10 čestica bila je iznad dozvoljenih 50 mikrograma po kubnom metru vazduha, pokazuju rezultati mjerne stanice smještene u pljevaljskom naselju Gagovića imanje.

Podsjetimo da prema standardima, pomenuta granica ne bi smjela da se prekorači više od 35 puta godišnje, što znači da je već tokom prvog ovogodišnjeg mjeseca ta brojka praktično prepolovljena. Na kvalitet vazduha najviše negativnog uticaja ima intenzivan rad glavne gradske kotlarnice i nekoliko hiljada individualnih ložišta koja kao gorivo koriste ugalj, ali velikih industrijskih i energetskih objekata poput Rudnika uglja i Termoelektrane „Pljevlja“.

Stoga, Pljevljaci s nesrpljenjem čekaju da li će se i kada konačno realizovati najvažniji ekološki projekat za ovaj dio naše države – toplifikacija grada.

Što se tiče ostalih zagađujućih materija, sve srednje izmjerene vrijednosti sumpor i azot dioksida i ugljen monoksida, u januaru su uglavnom bile ispod propisanih graničnih vrijednosti,dok u suspendovanim PM 10 česticama nije registrovano povećano prisustvo otrovnih materija kao što su olovo, kadmiijum, arsen ili nikl.

Nepovoljne rezultate kvaliteta vazduha u najsjevernijoj, a skoro po svim parametrima i najzagađenijoj crnogorskoj opštini, treba očekivati i kada Agencija objavi i izvještaj za februar, s obzirom da je sezona grijanja u punom jeku.

 

Ovaj tekst se finasira od sredstava odobrenih od Ministarstva kulture i medija kroz Fonda za podsticanje Plularizma i raznovrsnosti medija

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor