Search
Close this search box.

Pljevlja: Peticiju za smjenu potpisalo 150 ribolovaca

Skupština Sportsko-ribolovnog kluba “Lipljen”, koji gazduje pljevaljskim ribolovnim vodama razriješila je predsjednika kluba Vasa Kneževića sa te funkcije i za novog predsjednika izabrala Bojanu Šestović. S obzirom na to da je Knežević jedan od četiri osnivača “Lipljena”, oni su dan nakon razrješenja Kneževića raspustili Skupštinu zbog, kako tvrde, nezakonitog postupanja.

Foto: pvinformer.me
Foto: pvinformer.me

Za razrješenje Skupštine glasali su, osim Kneževića, još dvojica osnivača koji su vlasnici 80 odsto kluba, dok jedan od osnivača nije podržao razrješenje.

Knežević je, prema informacijama, izjavio da osnivači po statutu imaju pravo da razriješe Skupštinu ako postupa nezakonito.

Predsjednik Skupštine Enver Kaljić naveo je da je Knežević razriješen zbog stanja voda i ribljeg fonda u rijekama kojima gazduje, odnosa rukovodstva “Lipljena” prema članovima i ribolovcima i kao i zbog neracionalnog trošenja novca i donošenje odluka bez prethodnog konsultovanja Skupštine kluba.

Smjeni je prethodilo potpisivanje peticije koju je, kako je navedeno u zapisniku sjednice, potpisalo 150 pljevaljskih ribolovaca.

Kaljić je kazao da niko nije prigovorio Kneževiću da je pronevjerio novac kluba već smatraju da je mogao bolje da se troši.

Knežević je, prenosi medij, kazao da je posao predsjednika kluba radio u skladu sa savješću, zakonom i odlukom Upravnog odbora i Skupštine klubu.

Prije tri mjeseca, prema riječima Kneževića, održana je redovana skuština koja je jednoglasno usvojila moj finansijski izvještaj za 2020. i plan i program za ovu godinu. Izvještaj za 2021. još nije gotov. Za četiri mjeseca, dodao je, nešto se desilo i počeli su da skupljaju peticiju na osnovu koje je sedam članova pokrenulo incijativu za održavanje vanredne skupštine sa dvije tačke dnevnog reda. Jedna je razrješenje predsjednika kluba a druga tačka izbor novog predsjendika. To nije zakonski, kazao je on, jer se ne može na istoj sjednici razriješiti i postaviti novi predsjednik. Kao jedna od tačaka dnevnog reda navedeno je razrješenje predsjednika kluba, a trebalo je po statutu da piše predlog za razrješenje, istakao je Knežević, jer se na ovaj način sugeriše da je smjena gotova stvar i da će se samo konstatovati, rekao je Knežević koji još nije predao dužnost novoizabranoj predsjednici kluba.

Knežević je kazao da uz materijal nisu dobili ni peticiju koju su potpisali ribolovci i da predsjednik nikome nije htio da je da na uvid kako ne bi bili zloupotrebljeni matični brojevi.

Knežević: – ”Tako da niko ne zna ko stoji svojim imenima iza tih potpis. Oni kažu da ih ima 150 potpisa članova, a mi imamo 75 članova skupštine. Na moje pitanje i drugih članova skupštine da kažu zbog čega su naprasno za smjenu niko ništa nije rekao izuzev Predrag Pupović koji je rekao da ima zamjerku na izvještaj iz 2019. godine vezano za utrošak 3,5 hiljada eura a koje se odnose na zaštitu na radu. Ovi potpisnici su izvršioci poslova ali je neko drugi nalogodavac kojeg trenutno ne znamo”, rekao je.

Vanrednoj skupštini prisutvovala je i advokatica Milica Paraćin iz Podgorice koja je zastupala trojicu osnivača “Lipljena”, koji posjeduju 80 odsto udjela.

Knežević je kazao da su nakon smjene većnski vlasnici kluba razriješili skupštinu zbog nezakonitog pustupanja, pozivajući se na statut u kojem se kaže da osnivači vode računa o zakonitosti rada kluba i interesa osnivača.

Prema njegovim riječima, biće pokrenut upravni spor i vrijeme će pokazati ko je bio u pravu.

Na primjedbu da je neracionalno trošen novac kluba Knežević je kazao da je sve rađeno u skladu sa zakonom.

Knežević: -”Trenutno na računu Lipljena ima oko 140.000 eura, a na računu mrestilišta 20.000. Prije uplate EPCG mi smo imali dva ribočuvara kojima smo davali zarade, a sada ih imamo sedam. Samo za njihove bruto plate na godišnjem nivou izdvajamo 40.000 eura. Preko 70.000 eura potrošeno je za revitalizaciju mrestilišta u Vodicama. Oko 20.000 potrošeno je za nabavku novog vozila za lovočuvare, a 37.000 potrošeno je za kupovinu kuće u seču Rabitlju za potrebe kluba. Oko 25.000 smo nabavili opremu za sportiste u disciplinama udica na plovak, a koji imaju najbolju opremu u Crnoj Gori i za šarandžije i disciplinu mušičarenje. Deset hiljada eura uplatili smo nekadašnjem NKT-u kada je izbila pandemija korona virusa”, naveo je Knežević neke od stavki za koje je utrošen novac.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor