Search
Close this search box.

Penzioneri iz Bara oštećeni za preko 100 hiljada eura: Tvrde da su im stanovi manji za nekoliko kvadrata

Nismo mi mogli umanjiti stan. Ima tolerancija do jedan odsto. Vjerovatno projektant nije računao malterisanje. Novac vratiti ne mogu – odgovorio je Vujović penzionerima.

Mukama penzionera koji čekaju na useljenje u zgradu u Popovićima u Baru nema kraja. Nakon što su više puta prevareni oko roka useljenja u stanove koje su platili, penzioneri su otkrili još jednu prevaru – njihovi stanovi su manji za kvadrat ili dva. Ako se utvrdi da su svi stanovi penzionera umanjeni za tu kvadraturu, to bi značilo da je u međuvremenu nestalo više od 100.000 eura, što će se utvrditi nakon što 63 vlasnika završe premjere stambenih jedinica.

Na pitanje upućeno izvođaču radova, direktoru cetinjske firme “Lipa ing” Miloradu Vujoviću, hoće li vratiti novac penzionerima koji imaju manje kvadrata nego što su platili, kaže da su radili po projektnoj dokumentaciji.

Nismo mi mogli umanjiti stan. Ima tolerancija do jedan odsto. Vjerovatno projektant nije računao malterisanje. Novac vratiti ne mogu – odgovorio je Vujović penzionerima.

Investitor, Udruženje penzionera Bar, potpisalo je ugovor sa izvođačem radova, građevinskom firmom “Eurozoks” iz Danilograda koja je za podizvođača angažovala preduzeće “Lipa ing”. Tokom izgradnje objekta “Lipa ing” za sebe dograđuje kvadrate u prizemlju zgrade, te tako oko 150 metara kvadratnog poslovnog prostora pretvoraju u stambeni.

Na pitanje da li dograđeni dio objekta može biti sporan, Vujović kategorično tvrdi da ne može.

To je u projektu izvedenog stanja. Snimljeno je i uneseno u projekat. To je jedna garsonjerica u koju se ulazi sa bočne strane. Tako je isprojektovano. U stanove se ulazi na glavni ulaz – navodi Vujović dodajući da je dodatno platio 35.000 eura za projekat izvedenog stanja i revidovanje projekta što, kaže, nije bila njegova ugovorena obaveza.

Organ nadzora nije dao “zeleno svjetlo za tehnički prijem zgrade”, a vlasnici stanova najveći problem vide upravo u promjeni plana iz čega su proizašli problemi zbog kojih oni mjesecima čekaju na useljenje.

Upitan zašto je mijenjan plan za stambeno-poslovni objekat, koji na kraju, kako se može zaključiti, nema poslovne prostore, Vujović je naveo da je to zbog agregata koji je bio predviđen u jednoj prostoriji i morao se izmjestiti.

Dograđena su dva stana u prostoru koji je bio predviđen kao poslovni, a ja sam kao podizvođač firme “Eurozoks” uzeo taj prostor od 150 metara kvadratnih i pretvorio ih u stambene jedinice. To sam uzeo u kompenzaciji sa “Eurozoksom” i prodao ih na tržištu. Prodajom sam naplatio svoj rad i građevinski materijal. Svi znamo šta je bilo sa cijenama građevinskog materijala. Moja firma je ostala u minusu 170.000 eura, ali dobro – kazao je Vujović.

Inače, svi penzioneri su prije četiri ili pet mjeseci isplatili kompletne iznose za kupljene stanove.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević apeluje na buduće stanare da ne kreću u pravcu preuzimanja stambenih jedinica bez jasnog zapisnika, odnosno, zapisnika o primopredaji.

Zato što samim tim preuzimate i dio odgovornosti za nešto što nije na adekvatan način urađeno. Kad dobijete zapisnik, tada preuzmite i dalje procesuirajte upis u katastar. Ne bih htio da prejudiciram, ali je informacija da je u stanovima manjak kvadrature, plašim se da je sledeći korak neki sudski spor, koji će svaki penzioner morati da pokrene, zato što ste pošteno platili sve što je ugovorom bilo definisano u stopostotnom avansnom iznosu. I to će se, takođe, morati dodatno provjeriti – kaže Raičević.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor