Pentagon ulaže dvije milijade dolara u vještačku inteligenciju

Istraživačka agencija Pentagona DARPA objavila je da je uložila dvije milijarde dolara u vještačku inteligenciju za razvoj mašina koje bi se mogle same prilagoditi novim situacijama.

Taj novac će omogućiti Agenciji ministarstva obrane za razvoj novih tehnologija (Defense Advanced Research Projects Agency) da finansira dvadesetak već pokrenutih planova i pokretanje brojnih drugih u sljedećih 12 mjeseci, precizirao je direktor DARPA Stiven Vokerr na konferenciji za novinare blizu Vašingtona.

„Ta ulaganja bi trebalo da transformišu računare kako bi postali stručan alat u rješavanju problema“, dodao je Voker, a prenosi se u saopštenju.

„Želimo da proučimo kako mašine mogu steći komunikacijske i kvazi-ljudske sposobnosti razmišljanja, prepoznavati promijenjenu situaciju ili okolinu i prilagoditi im se“, objasnio je.

Sadašnji roboti, koliko god bili razvijeni i samostalni, ne mogu se jednostavno prilagoditi kada se pojavi nova tehnologija. Naučnici žele da oni sami budu sposobni da se prilagode.

Među razmatranim aplikacijama, DARPA je navela ubrzanje procesa provere identiteta.

Ali istraživanja DARPA koje u potpunosti finansira Pentagon, prvenstveno su namijenjene aplikacijama koje se koriste u sukobima, poput dronova koji bi u tom slučaju postajali sve autonomniji.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor