Pavićević: Cilj nam je zaštita fizičkog i psihičkog integriteta žena

Ženski klub će u saradnji sa relevantnim institucijama, međunarodnim organizacijama, NVO, medijima i drugima, imati snage da se suprotstavi svim uvredljivim nasrtajima na žene, izmjenama zakona, kontrolom institucija, unapređenjem rodne ravnopravnosti, razvijanjem programa zaštite žena i uspostavljanjem mehanizama za sankcionisanje svih napada na žene – poručila je Pavićević

Izvor:Pobjeda

Afirmacija rodne ravnopravnosti na svim nivoima odlučivanja, podsticaj ženama za veće učešće u političkom i javnom životu, unapređenje položaja žena u svim sferama društva, unapređenje solidarnosti i humanosti, kao i promovisanje volonterizma i međusobnog pomaganja ciljevi su novoformiranog Ženskog kluba u Skupštini Crne Gore – kaže za Pobjedu Vesna Pavićević, kopredsjedavajuća tim klubom.

Pavićević je, krajem sedmice, predložena za kopredsjedavajuću Ženskim klubom kao predstavnica najbrojnijeg poslaničkog kluba, odnosno DPS-a. Ona će kopredsjedavati novim klubom sa potpredsjednicom parlamenta Brankom Bošnjak. Pavićević je dobitnica najvećeg priznanja u Bijelom Polju, nagrade ,,3. januar“, za doprinos u razvijanju programa zaštite žrtava nasilja, kao i podrške i pomoći djeci i porodici, koji su u stanju socijalne potrebe.

Sporazum o formiranju prvog Ženskog kluba u Skupštini potpisalo je, 5. marta ove godine, 20 poslanica iz svih klubova. Pavićević je objasnila da je Ženski klub neformalno skupštinsko tijelo, kojim će rukovoditi kolegijum kojeg će činiti predstavnice svih klubova poslanika. Odluke će se donositi konsenzusom.

Jedinstvo


– Dogovor svih poslanica, bez obzira na politička opredjeljenja i stranačku pripadnost, objedinilo je zalaganje za ženska prava i važnost zajedništva u borbi za dostojanstvo žena u Crnoj Gori – kazala je Pavićević.

Istakla je da, za ostvarivanje ženskih prava i rodne ravnopravnosti u našoj zemlji, rad u ovom klubu zahtijeva zajedničko angažovanje svih društvenih i političkih aktera, koji donose odluke, usvajaju zakone, koji vode politiku i ekonomiju, određuju društvena kretanja…

– Od proglašenja nezavisnosti 2006. godine, Crna Gora je ostvarila značajan napredak u oblasti razvoja ljudskih, pa tako i ženskih prava. Međutim, u Crnoj Gori postoje ukorijenjena mišljenja o rodno definisanim zanimanjima i podjeli na ,,muške“ i ,,ženske“ poslove. Pred ovaj klub se postavlja zadatak za potpunu angažovanost za jednak položaj žena u odnosu na muškarce pri ostvarivanju svojih prava, korišćenja ličnih znanja i sposobnosti za razvoj društva, kao i ostvarivanje benefita od rezultata rada – kazala je Pavićević, koja je, kako kaže, dokaz da se u Crnoj Gori počelo sa rušenjem stereotipa, jer je ona bila prva načelnica zatvora, što se, kako ističe, tretira kao ,,muški“ posao, a prije 20 godina je bila prva inspektorka za suzbijanje imovinskih delikata u kriminalističkoj policiji.

Pavićević je istakla da se, shodno postavljenim zadacima unapređenja zakonskih okvira na afirmaciji rodne ravnopravnosti, mogu realizovati aktivnosti koje će se odnositi na osnaživanje žena po pitanju statusa na tržištu rada, zatim zdravstvene zaštite, zaštite materinstva, olakšica majkama koje se staraju o djeci sa smetnjama u razvoju, samohranih roditelja, marginalizovanih grupa, žena na selu, pripadnica manjinskih naroda, žena LGBT zajednica i žena sa invaliditetom.


Otpor predrasudama


– Naš strateški cilj je snažno djelovanje zaštite fizičkog i psihičkog integriteta žena i podrška ženama kao ranjivoj društvenoj grupi. Osnivanjem kluba pokazujemo zajedničku snagu u pružanju otpora predrasudama, stereotipima, ponižavajućim uvredama zasnovanim na ženskom izgledu, prijetnji, nasilju, seksizmu, mizoginiji i govoru mržnje. Svjedoci smo da se svakodnevno susrećemo sa skandaloznim, neprimjerenim medijskim sadržajima u kojima se žene vrijeđaju i omalovažavaju na najbrutalniji način, pojedini korisnici društvenih mreža, kao metu uvreda, psovki, čak i prijetnji biraju žene, različitih starosnih dobi, posebno žene političarke, novinarke, zatim one koje se bave zaštitom ženskih prava ili druge javne ličnosti, sa ciljem da se žene obeshrabre i smanji njihova uloga u javnom životu – istakla je Pavićević, poručujući da bilo kakav oblik vrijeđanja, omalovažavanja ili ismijavanja nekoga, po bilo kom osnovu, može se svrstati u psihičko nasilje, koje može imati nesagledive posljedice.

– Da bi se tome stalo na put, da bi se to suzbilo, mora da postoje institucionalni mehanizmi koji će se tome suprotstaviti, na veoma odlučan način. Već smo kao poslanice i kroz Odbor za rodnu ravnopravnost imale osuđujuću reakciju na tu pojavu i na tome nećemo stati, dok ne budemo imali odgovorno društvo u kojem će se diskriminacija žena na internetu sankcionisati ili prepoznati kao oblik nasilja nad ženama. Ženski klub će u saradnji sa svim relevantnim institucijama, međunarodnim organizacijama, NVO, medijima i drugim, imati snage da se suprostavi svim uvredljivim nasrtajima na žene, izmjenama zakona, kontrolom institucija, unapređenjem rodne ravnopravnosti, razvijanjem programa zaštite žena i uspostavljanjem mehanizama za sankcionisanje svih napada na žene – poručila je Pavićević.

Prema njenim riječima, solidarnost, humanost, volonterizam dolaze kao efekat i rezultat povjerenja, dijaloga, promocije volonterizma i međusobnog pomaganja i socijalne sigurnosti građana.

– Solidarnost je i odluka da čujemo sve žene u stanju potreba, da pružimo ruku svim ženama i budemo njihov oslonac u borbi za mjesto koje im pripada u društvu i da ih osnažimo u rješavanju ekonomskih i egzistencijalnih problema. Biti solidaran i činiti humana djela znači poboljšati kvalitet života naših građanki, što treba da bude društvena odgovornost svakog pojedinca. U tom smislu, vodeći računa o samohranim roditeljima, planirano je formiranje alimentacionog fonda, čime se iskazuje socijalna osjetljivost i pruža ruka pomoći onima koji su u stanju socijalne potrebe – dodala je Pavićević.

Žene su najviše izložene pandemiji


– Situacija izazvana korona virusom ukazala je na neke nove probleme i povećan obim poslova, prvenstveno za žene u sferama i javnog i privatnog života. Stoga dostizanje ravnopravnosti u svim sferama društvenog i političkog života mora ostati u vrhu prioritetnih ciljeva države – kaže Vesna Pavićević.

Prema njenim riječima, analize pokazuju da žene čine većinu onih koji su bili najviše izloženi ili čiji se položaj najviše promijenio usljed pandemije kovida-19.

– Tokom zatvaranja gradova i porodica u svoje domove u okviru mjera za suzbijanje širenja korona virusa, imajući u obzir uticaj na ekonomsku situaciju, povećali su se rizici od nasilja, a kriza izazvana pandemijom, ukazala je još jednom da na pleća žene pada povećani neplaćeni rad, zbog neadvekatno podijeljenih obaveza i odgovornosti u porodici. Dugoročne posljedice pandemije su mnogo uticale na živote svih socijalno ugroženih osoba, naročito žena i djevojaka iz romske populacije – kazala je Pavićević.

Istakla je da su ekonomske posljedice epidemije i zatvaranje u domove posebno osjetile žene zaposlene u uslužnim djelatnostima.

– Poznato je da su žene često i vlasnice preduzetničkih radnji, gdje je nastupila zabrana ili ograničenje rada, pa je veliki broj onih koje su jedva preživljavale ili su ostale bez prihoda, a posebno su pogođene žene koje su samohrani roditelji ili invalidi – kazala je Pavićević, dodajući da u zdravstvenom i prosvjetnom sistemu veći broj zaposlenih čine žene, koje su odgovorile veoma teškom zadatku u borbi sa nevidljivim neprijateljem I, kako kaže, bezuslovno se nalazile na prvoj liniji odbrane.

– Kao poslanice u parlamentu detektovale smo problem za koji nam predstoji zadatak njegovog rješavanja uz poštovanje principa rodne ravnopravnosti i usklađivanje prakse i primjenu novih politika, a to je izazov, kojim se godinama bavimo i koji ćemo, udružene u ovom klubu, sigurno unaprijediti – dodala je Pavićević.


Ženski klub zalagaće se za veći broj žena u parlamentu


Vesna Pavićević kaže da trenutno u Skupštini Crne Gore od 81 poslaničkog mjesta, njih 20 zauzimaju žene, što je 24 odsto, i što je, kako ističe, pad u odnosu na prethodni saziv, kada su bile 24 poslanice ili 29,63 odsto.

– Vjerujući da žene mogu dati ogroman doprinos u političkom djelovanju na mjestima odlučivanja, donošenja zakonskih propisa, doprinos pozitivnim društvenim promjenama u svakodnevnoj borbi za dobrobit društva, Ženski klub će se zalagati da se broj poslanica u Skupštini promijeni. Učešće žena u političkom životu i odlučivanju je jedan od puteva za ostvarivanje principa ravnopravnosti, ali i preduslov vidljivosti ženskog glasa u politici, razvoju i potvrda demokratskog rasta društva – dodala je Pavićević.

Izvor:Pobjeda

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor