Search
Close this search box.

Patrijarh Porfirije ustoličen, u drevni sveti tron ga uveli Hrizostom i Joanikije

Patrijarh Porfirije ustoličen je u Pećkoj patrijaršiji, a u drevni sveti tron arhiepiskopa pećkih i Patrijaraha srpskih uveli su ga najstariji arhijereji – mitropolit dabrobosanski Hrizostom i mitropolit crnogorsko – primorski Joanikije.

Besjeda patrijarha Porfirija:

„Sa ovoga svetoga mjesta pozivam da se molimo za sve ljude, naše braću i sestre, ali i sve sunarodnike sa kojima živimo na ovom prostoru, za braću Albance. Da gradimo zajedno mir, kao što su je gradile čestite albanske porodice, koje su čuvale ovu svetinju, kao i visoke Dečane. Iako su oni bili muslimani, znali su da je tamo gdje je prisutna molitva prisutan i Bog. I da Bog kao apsolutna ljubav ne gleda ko je ko. Danas u čitavom svijetu nameću nemir, a program naše crkve i ovoga patrijarha jeste mir. I to prvo pomirenje praštanje i mir sa onima koji su nam najbliži. Mir koji nam je najpotrebniji, nama i našoj djeci. Mir koji dolazi kao dar božiji je istovremeno i naš unutrašnji mir sa samim sobom, ali i spoljašnji sa svim ljudima i nama samima. Mir je ono što Bog očekuje od nas ali i naši sveti arhiepiskopi i patrijarsi. Pećki tron je najbliži tron Bogu koji je naš narod sagradio. I zato je Pećka partijaršija najveća i najvažnija kuća. I kada smo daleko odavde za nas važe stihovi: Ako te zaboravim Peći, neka me zaboravi desnica moja, jer odavde dolazi blagoslov Svetog Save i svetih patrijaraha. Taj blagoslov čuva sve naše svetinje na KiM. Ovde smo se rodili za Hrista. Stekli smo vjeru. I kad god dođemo na Kosovo, vraćamo se kao bludni sin koji se vraća ocu iz stranih zemalja.

Panagija, žezal i zelena mandija

Mitropoliti su uručili 46. patrijarhu i 57. poglavaru Srpske pravoslavne crkve simbole patrijarha – panagiju, odnosno ikonu koju episkop nosi na prsima, a na kojoj je predstavljena Bogorodica sa malim Hristom na rukama, dok je na drugoj strani Isus Hristos ili Sveta Trojica u vidu tri anđela, zatim žezal – štap i svečanu odeždu – zelenu mandiju.

Uvođenje u tron pratili su povici prisutnih „aksios“ (dostojan), a ovim činom, po vekovnoj tradiciji SPC, zaokružen je proces Porfirijevog preuzimanja dužnosti srpskog prvojerarha.

Počela liturgija

U Pećkoj patrijaršiji prisutni su, između ostalih vladika mitropolit dabrobosanski Hrizostom, mitropolit crnogorsko – primorski Joanikije, vladika raško – prizrenski Teodosije, vladika Pahomije, niški Arsenije, Jerotej Šabbački, vikar patrijarha vladika Sava, kruševački David, budimski Lukijan, bački Irinej, žički Justin, šumadijski Jovan, mileševski Atanasije, dizeldorfski Grigorije, bregalnički Marko, zapadnoamerički Maksim, istočnoamerički Irinej, zapadnoevropski Justin, valjevski Isihije, dalmatinski Nikodim, slavonski Jovan.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor