Panaotović: Ustoličenje u Peći bez incidenata, a ustoličenje na Cetinju umalo „zapalilo“ Crnu Goru

Patrijarh srpski Porfirije ustoličen je u Peći, i to u prisustvu mnogobrojnih zvanica i vjernog naroda, bez ikakvih incidenata prije i tokom ustoličenja, a prije godinu dana Đukanovićevi sljedbenici pokrenuli su građanske nemire uz napade na policiju, paljenje guma i blokadu prilaza prijestonici Cetinju, uoči ustoličenja mitropolita Joanikija, saopštio je danas sociolog Bojan Panaotović.

„Blokadom saobraćajnica i prilaza, i za srpstvo i za crnogorstvo po mnogo čemu slavnom Cetinju, politički fanatici i ekstremni desničari prekršili su mnoga ljudska prava i to iz korpusa elementarnih i osnovnih prava kao što su sloboda kretanja, pravo na slobodu veroispovesti, pravo na ličnu bezbednost itd“, navodi Panaotović.

Kako kaže, da je neko nekada najvećem od svih pjesnika i među Srbima i među Crnogorcima, Njegošu, rekao da će ustoličenje jednog patrijarha u Peći na Kosovu i Metohiji proteći mirno i bez incidenata, da će patrijarh Porfirije doći u Peć na uobičajen način, a da će jedan mitropolit, u ovom slučaju Joanikije, iste te godine morati da preleti barikade i buktinje guma helikopterom i da će ustoličenje pokušati fizički da spreče pojedini Crnogorci, sigurno bi „Njegoš takvog čovjeka nazvao budalom koja ne zna šta priča“.

„I nama, običnim smrtnicima, da je prije dvadeset godina neko rekao da je ovakav scenario moguć, nikada mu ne bismo povjerovali. Ostaje na političku i građansku sramotu DPS-a i njegovih saveznika to što su pokušali da spriječe jedan vjerski čin čije pravo garantuje Ustav Crne Gore“, dodaje sociolog.

Ukazao je da se mitropolit Joanikije, građanin Crne Gore, koji se u njoj i rodio, ustoličavao kao predstavnik vjerske organizacije koja ima procentualno najviše vjernika u Crnoj Gori i tim je destruktivno ponašanje DPS-a čudnije, strašnije i, na koncu, i politički iracionalnije i autodestruktivnije.

„Dakle, ustoličenje u Peći proteklo je u najboljem redu, a ustoličenje na Cetinju umalo je „zapalilo“ Crnu Goru. Velika sramota za one koji su „vatru“, a i prave vatre, palili“, naglašava Panaotović.

Kako je istakao, u susret 23. oktobru i izborima u četrnaest gradova u Crnoj Gori, građani bi trebalo dobro da promisle prije nego što se late olovke, naročito kada je riječ o Podgorici, kao glavnom gradu.

„Može li faktor napretka, ekonomskog razvoja i demokratije biti čovjek koji predstavlja koaliciju, onu koja je zbog jednog vjerskog obreda od sto osamdeset minuta, bez zvanica i funkcionera, htjela da izazove revoluciju potencijalno tragičnih posljedica? Dakle, DPS, dr Vuković i njihovi sateliti u Podgorici predstavljaju upravo takvu političku opciju i snagu. Demokratija ište promjene, pa će tako blagorodno biti da poslije 23. oktobra vidimo nove snage u Podgorici“, ocjenuje on.

Naglašava da ponuda kandidata i listi jeste bogata i za svačiji građanski ukus.

„A njihova buduća šarolika koalicija mora biti inkluzivna i širiti toleranciju, poštovati prava i vjerske slobode svih. Takođe, Gradsku televiziju učiniti mjestom za debatu, razmjenu mišljenja i autentične informacije, a ne govornicom sa koje se bljuje vatra na neistomišljenike“, zaključuje Panaotović.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor