Panaotović: Protivnici Temeljnog ugovora za rušenje Vlade pod palicom DPS-a

Ne pada snijeg da prekrije brijeg, već da svaka zverka pokaže svoj trag– veli stara poslovica. Tako je i današnje glasanje o nepovjerenju aktuelnoj Vladi jedinstvena prilika da javnost vidi ko kako razmišlja, kakva mu je suštinska ideologija i šta će konkretno činiti, nezavisno od riječi kojima javnost obasipa, ocijenio je sociolog i analitičar Bojan Panaotović.

„Svakome ko je politički pismen jasno je da je priključivanje današnjem pokušaju DPS-a da obori Abazovićevu vladu direktan vjetar u jedra pregnuću da se suspenduje Temeljni zgovor sa SPC, što je samo prvo poluvrijeme. U drugom slijedi dokidanje MCP i SPC uz sav kolorit iz mašte mrzitelja SPC, koji obuhvata otimanje crkava i manastira, trpanje sveštenika na traktore i – što je ključno za svakog dobrohotnog i razumnog građanina – destabilizaciju i destrukciju Crne Gore“, naveo je Panaotović u izjavi dostavljenoj portalu Adria.

On ističe da su za 100 dana rada Abazović, Joković, Đeka i ostali hrabri ministri i lideri uspjeli da, nakon mnogo godina, konsoliduju i poprave odnose sa Srbijom, pokrenu konkretnu borbu protiv kriminala i korupcije, očuvaju dobre odnose sa EU i SAD i, naposljetku, zaokruže pitanje odnosa sa SPC potpisivanjem Temeljnog ugovora.

„Ovo posljednje im, kako vidimo, mnogi ne praštaju. Neka mitropolit Joanikije, vjerni narod i MCP dobro upamte one koji su prvi poletjeli da podrže DPS u rušenju Vlade, pa neka im to bude zapamćeno i neka shodno djelima i uživaju političke plodove. Niko racionalan ne misli da je Abazovićeva vlada idealna i bez mane, ali je svakom ko ima oči i zna da čita (DPS je sve razložno iznio) jasno da je ovo pokušaj rušenja i suspenzije Temeljnog ugovora i nastojanje da se Crna Gora vrati retrogradnim procesima i glibu diskriminacije i getoizacije jednog naroda i jedne vjerske zajednice. Međutim, Heraklit mudro reče: „Ne možeš se dva puta okupati u istoj rijeci“, tako i mnogima nije jasno da je došlo drugo vrijeme, da više nije moguć geto i da traktori nisu opcija“, naglašava Panaotović.

On je poručio da su suživot, poštovanje svih vjera i nacija jedina opcija.

„Abazović i Joković za učinjeno zaslužuju poštovanje. Jednog dana njihova će vlada pasti i to je nesporno, ali danas ne treba da padne jer simbolički taj čin znači nazadovanje i daje snagu onima koji su pokušali da dokinu SPC u Crnoj Gori“, zaključuje Panaotović.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor