Search
Close this search box.

Ovo nisu podsticajne, već socijalne mjere

Na juče održanoj sjednici Skupštine opštine (SO) Bijelo Polje među osam tačaka dnevnog reda našli su se i programi podsticajnih mjera za razvoj poljoprivrede, kao i mjera za ruralni i održivi razvoj za prošlu i ovu godinu.
Od odbornika opozicije čule su se kritike da nije bilo potrebno formirati dva sekretarijata, od kojih je jedan za poljoprivredu a drugi za ruralni i održivi razvoj jer se, kako su istakli, njihove nadležnosti preklapaju. Programi su usvojeni glasovima odbornika vladajuće većine (19), a odbornici opozicije nijesu učestvovali u glasanju.

ODBORNICA PES-A JELENKA ANDRIĆ NA SJEDNICI SO/ MILOVAN NOVOVIĆ

Sekretar Sekretarijata za poljoprivredu Kemal Alić saopštio je da je poljoprivrednim proizvođačima za podsticaj prošle godine bilo predviđeno 250.000 eura, i da su to pravo iskoristila 742 poljoprivrednika kroz 11 podsticajnih mjera.

U ovoj godini opštinskim budžetom opredijeljeno je 300.000 eura, u okviru 13 podsticajnih mjera. Za sve je dobijena podrška ministarstava poljoprivrede i ekonomskog razvoja. Prevashodni cilj nam je da pomognemo poljoprivrednim proizvođačima –kazao je Alić.

Aneksom ugovora za pomoćni fudbalski teren 250.000 eura

Obornici lokalnog parlamenta juče su raspravljali i o aneksu ugovora FK “Jedinstvo” sa FSCG, povodom izgradnje fudbalskog trening kampa u naselju LJešnica. Potpredsjednik Opštine Nermin Bećirović kazao da će radovi brzo početi, a kreće se prvo sa izgradnjom mosta, te da ukupna vrijednost radova iznosi 2,9 miliona eura.

Ovim aneksom mi svake godine dajemo po 250.000 eura – kazao je Bećirović.

Odbornik PES-a Dražen Petrić istakao je da će podržati aneks ugovora zbog građana i bjelopoljskih sportista, ali je postavio pitanje i zašto se čekalo punih 17 godina, od kako je FSCG opredijelio sredstva, i tek krenulo u priču o izgradnji pomoćnog terena.

Odbornik Demokrata Marko Đukić ukazao je da je sport u teškom stanju.

Fudbaleri pretposlednji, bore se za opstanak. Košarkaši prvi put u svojoj istoriji ispali, rukometaši zadnji…, a izdvajaju se velika sredstva – naveo je Đukić.

Program podsticajnih mjera za ruralni i održivi razvoj predstavio je sekretar Sekretarijata Armin Sijarić. On je istakao da je budžetom izdvojen iznos od 150.000 eura.

Odbornica Pokreta Evropa sad (PES) Jelenka Andrić smatrala je da je iznos opredijeljenih sredstava mali.

Ovo nijesu podsticajne, već socijalne mjere. Jer po jednom poljoprivredniku dolazi da dobija 200 eura pomoći. Na prijmeru podsticajnih mjera za prizvođače mlijeka, domaćin dobija 200 eura, a prije toga mora da adaptira prostoriju, što pokazuje da je to mali iznos – kazala je Andrić ocjenjujući i da je loše urađen posao preko IPARD-a kada je u pitanju asfaltiranje seoskih puteva.

Napisali ste da u selu Vlah ima hiljadu i po grla stoke, odnosno 500 ovaca, 300 koza… To je prosto nemoguće. I tu ste seoske puteve asfaltira po raznim pripadnostima, tako da je asfalt stigao i do kuće jednog opštinskog sekretara – navela je Andrić.

Predsjednik Opštine Petar Smolović odgovrio je da područje Vlaha ima šest sela. On je zatražio od opozicionih odbornika, koji su i poslanici u državnom parlamentu, da se amandmanima pobrinu “da nešto od 75 miliona eura za poljoprivredu u Crnoj Gori zapadne i Bijelom Polju”.

Odbornik Nove srpske demokratije (NSD) Vaso Obradović kazao je da je Bijelo Polje siromašna opština i da je teško popraviti stanje koje je loše a koje je prouzrokovano lošim radom lokalne vlasti oličene u Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor