Search
Close this search box.

Otvorena laboratorija za otkrivanje falsifikovanih ljekova

U okviru Instituta za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore otvorena je Laboratorija koja je osnovana u cilju borbe protiv falsifikovanih i substandardnih ljekova, kao i radi unapređenja naučno-istraživačkog rada Instituta koji je nastavna baza Univerziteta Crne Gore.

Foto: CinMED Foto: CinMED

Iz te institucije kazali su da su usluge Laboratorije komercijalno dostupne svim fizičkim i pravnim licima kojima su potrebne, a za potrebe zdravstvenih ustanova, kao i studenata i naučnih radnika cijene analiza će biti umanjene za 50 odsto.

„Otvoreni smo za saradnju sa svim zainteresovanim licima koja mogu imati koristi od usluga koje pruža naša Laboratorija“, poručuju iz Instituta.

Direktorica Instituta za ljekove i medicinska sredstva Snežana Mugoša kazala je da se u Laboratoriji primjenjuju tehnike difrakcije i fluorescencije X zraka koje, uz najnoviju opremu dostupnu tržištu, pružaju velike mogućnosti.

“Ovim tehnikama mogu se sprovoditi analize po prirodi vrlo različitih uzoraka, poput ljekova, suplemenata, kozmetike, hrane, bioloških, geoloških i uzoraka životne sredine, kao što su uzorci vazduha, zemlje i vode”, navodi se u saopštenju.

Primjer ove raznovrsnosti analiza su uzorci poput kamena u bubregu ili žučnoj kesi.

“Određivanjem njihovog sastava dobijaju se informacije o uzroku nastanka bolesti, što ljekarima koji liječe ovu populaciju pacijenata značajno pomaže u liječenju i sekundarnoj prevenciji ove vrste oboljenja“, kazala je Mugoša.

Mugoša ističe da oprema i kapaciteti kojima raspolaže Laboratorija nijesu uobičajeni za druga nacionalna regulatorna tijela, čime je Institut napravio korak dalje u pogledu svog razvoja.

„Već imamo veliko interesovanje za usluge Laboratorije i očekujemo da ubrzo započnemo  uspješnu saradnju sa brojnim institucijama“, zaključuje Mugoša.

Iz Instituta za javno zdravlje smatraju da je otvaranje Laboratorije prilika da se dalje produbi saradnja dvije institucije.

„Institut za javno zdravlje i Institut za ljekove i medicinska sredstva su u prethodnom periodu tijesno sarađivali, što je bilo od velikog značaja u vremenu pandemije COVID-19, gdje su ove dvije institucije zajedničkim naporima doprinijele uvozu i registraciji, a nakon toga i uspješnom sprovođenju i praćenju neželjenih efekata vakcinacije protiv COVID-19“, ocijenio je direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Igor Galić, prilikom posjete Laboratoriji.

Iz Instituta za javno zdravlje su naglasili da će saradnja ove dvije institucije u narednom periodu biti izražena naročito na polju dodataka ishrani, gdje se pod vođstvom Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove očekuje donošenje novih propisa i standarda koji se odnose na registraciju dodataka ishrani, njihov sastav i količine različitih supstanci koje se mogu koristiti u njihovoj proizvodnji.

„Neke supstance, poput botaničkih preparata, koriste se, kako u dodacima ishrani, tako i u ljekovima, te je neophodno zajedničkim naporima i u saradnji sa institucijama EU razgraničiti ove proizvode i jasno definisati uslove za njihovo stavljanje na tržište Crne Gore”, navode iz IJZ-a.

Očekuje se unapređenje saradnje i na polju naučno-istraživačkog rada, gdje obje institucije aktivno učestvuju u naučno-nastavnom radu Medicinskog fakulteta u Podgorici te posjeduju veliku mrežu partnerskih institucija.

„Savremeno opremljena laboratorija Instituta za ljekove i medicinska sredstva u saradnji sa laboratorijama Instituta za javno zdravlje može značajno doprinijeti analitici i procjeni kvaliteta i zdravstvene bezbjednosti ne samo ljekova, već i ostalih fizičko-hemijskih supstanci i kontaminenata koji se mogu nalaziti u različitim matriksima (hrana, voda, zemljište i sl.), što će doprinijeti očuvanju i unapređenju zdravlja stanovništva“, zaključuju predstavnici oba instituta.

Nakon 25 godina uspješnog poslovanja Centra za ekotoksikološka ispitivanja (CETI) i saradnje sa mnogim naučno-istraživačkim institucijama, smatraju da su ojačani tehnički kapaciteti Instituta za ljekove i medicinska sredstva instrumentom XRD dali šansu uspostavljanju intenzivnije saradnje, kako u stručnom, tako i u naučnom djelovanju obje institucije.

izvor: rtcg.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor