Otvorena izložba karikatura Gorana Šćekića: Ironična ilustracija životne i političke stvarnosti

Goran Šćekić je u Crnoj Gori stekao ugled tako što je karikaturu i strip doveo do nivoa poštovanja. Njegove karikature su odraz dešavanja u crnogorskom društvu, istakao je Lekić, organizatora programa

U okviru obilježavanja Dana opštine sinoć je u andrijevičkom Domu kulture otvorena izložba karikatura Gorana Šćekića. U uvodnim napomenama, govoreći ispred organizatora programa Centra za kulturu i sport „Mihalilo Lalić“, Zoran Lekić je podsjetio da je Šćekić dugogodišnji karikaturista Dnevnog lista Dan, da je objavio preko deset hiljada karikatura, da je kolumnista, strip crtač, režiser kratkih dokumentarnih filmova i scenatista televizijskih reklama. Naglasio je da je publikovao i četiri knjige karikatira, te da je za svoje radove dobijao brojne nagrade i priznanja, dodajući da je Šćekić do sada imao preko dvadeset samostalnih i desetak kolektivnih izložbi.

image

IZLOŽBA KARIKATURA GORANA ŠĆEKIĆA

– DARKO JOVOVIĆ

– Goran Šćekić je u Crnoj Gori stekao ugled tako što je karikaturu i strip doveo do nivoa poštovanja. Njegove karikature su odraz dešavanja u crnogordkom društvu. Dominantne teme u Goranovim karikaturama su politika, koripcija, ekonomija – istakao je Lekić, dodajući da je Šćekić svojim radom dao nemjerljiv doprinos suzbijanju negativnih dešavanja u društvu

Izložbu je otvorio književnik i novinar Darko Jovović, rekavši da priznata djela Gorana Šćekića, protkana humorom i otisnuta na malom parčetu hartije, dugi niz godina dominitaju crnogorskom karikaturalnom pozornicom i na jedan osoben način ilustruju našu životnu i političku zbilju.

image

IZLOŽBA KARIKATURA GORANA ŠĆEKIĆA

– DARKO JOVOVIĆ

– Svaka Goranova slika, koja se karikaturom zove je istančani umni otisak u vremenu i istorija pred kojom će svako razuman uvidjeti da okrutna sila i moć onih koji se nalaze na pozicijama odlučivanja, prije ili kasnije, izgube bitku sa snagom koja se narodom priziva, i da će o klinu visiti i zakoni i ljudi koji se kose sa pravdom i Božijim promislima. Na njegovim karikaturama dominiraju dva suprostavljena svijeta, jedan koji smatra da je neuništiv zbog moći koje se dokopao, uglavnom, preko leđa naroda i onaj drugi koji, odjeven u životne zakrpe, ima snage da se odjene u duhovna odijela satkana od vjere i saznanja da će se spasiti samo oni koji uspiju da prepoznaju grijeh – naglasio je Jovović, dodajući da su Goranovi radovi svojevrsna filosovija života, nerv koji tjera čovjekov um da misli i da „odvaja žito od kukolja“.

image

IZLOŽBA KARIKATURA GORANA ŠĆEKIĆA

– DARKO JOVOVIĆ

Šćekić: Sve je karikatura

Riječi zahvalnosti oragnitazorima, promoterima i brojnoj publici uputio je autor izložbe Goran Šćekić, rekavši da ljepšeg posla u Crnoj Gori od karikature nema. Kazao je da on karikaturom brani obični svijet od onih koji su na vlasti.

– Gdje se god okrenete, šta god radili sve je karikatura. Vlasti se mijenjaju, ali opet imamo karikaturu. Moram da kažem da je moj posao karikaturiste slučan avionu. Ja kada napadam i kada se krećem, ja letim. Ako stanem da napadam, ja sam pao. I zato budite sigurni da će bilo ko ko je na vlasti u Crnoj Gori biti na meti mojih karikatura, jer sam ja uvijk na strani građana i vas koji pratite moj rad – naglasio je Šćekić.

On je kazao da su Goranove karikatiure osobeni roman u slikama o nama i našem trajanju i podsjetnih da je Božija zadnja.

– Maske padnu prije ili kasnije, a karikatiure, poput Goranovih, ostaju kao dragocjen dragulj i potvrda o čovjekovim manama i vrlinama, usponima i padovima, vjerama i nevjerama. Šćekićeva olovka tako precizno ubada u srž brojnih aktuelnih problema, koji se najviše tiču naših nesporazuma, halapljivosti i primitivizma. On ljulja temlje umišljenika koji su na labavim osnovama sagradili svoj imidž velikih, a koji zatamni čim skliznu niz prljavu političku scenu i potvrde da im je rok trajanja ograničen – naveo je Jovović.

Kao gost večeri, ispred Srpskog kluba, o Šćekićevom stvaralaštvu govorio je Dimitrije Dragović, ističući da je Goran svestrana ličnost, rado viđena u svakoj prilici i vrijedna dužnog poštovanja.

Program je, svojim izvođenjem na klaviru, upotpunio mladi pijanista Sergej Arsenijević.

izvor: DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor