Search
Close this search box.

“Oskoš” dostavlja oklopna vozila, transport uključen u cijenu

Sjedinjene Američke Države obezbijediće transport lakooklopnih vozila koje je Ministarstvo odbrane kupilo od američke kompanije Oškoš iz Viskonsina.

“Za transport je zadužena kompanija Oškoš, što je uračunato u cijenu”, kazali su Pobjedi iz Ministarstva odbrane.

Ministarstvo odbrane ranije je ove godine poništilo tender za transport oklopnih vozila, nakon što se nijedna kompanija iz Crne Gore nije prijavila za sprovođenje ove usluge.

Potencijalni ponuđači su, kako je objavljeno na portalu javnih nabavki, naveli da je vrijednost nabavke višestruko manja od procijenjene vrijednosti.

Iz Ministarstva odbrane, kazali su Pobjedi da, uprkos neuspjelom tenderu, dinamika isporuke lakooklopnih patrolnih vozila za sada teče planiranim tokom a predviđena je, kako su kazali, za treći kvartal ove godine.

“Iako u postupku nabavke usluge transporta lakooklopnih patrolnih vozila nije bilo zainteresovanih ponuđača iz Crne Gore, to nije uticalo na povećanje vrijednosti same usluge”, kazali su iz Ministarstva, upitani da li će ponuditi više novca za uslugu koju traže.

Iz resora Predraga Boškovića navode da je procijenjena vrijednost usluge transporta ostala nepromijenjena jer je definisana na osnovu ispitivanja tržišta, ali i na osnovu komunikacije koja je ostvarena sa kolegama iz Slovenije čija isporuka ovih oklopnih vozila stiže krajem ove, odnosno početkom naredne godine. Zato će, kako su kazali, uspostaviti saradnju sa SAD kako bi transport bio sproveden.

“Ministarstvo odbrane preuzelo je aktivnosti da se u saradnji sa partnerima iz SAD-a organizuje siguran transport ovih vozila po principu door to door, odnosno od Vinskonsina u SAD do kasarne „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu”, objasnili su iz Ministarstva.

Za sada, kako su kazali, nemaju bojazni da isporuka neće stići u predviđenom roku.

“Međutim, svjesni nepredvidivosti u vezi sa pandemijom korona virusa koja je pogodila ne samo Crnu Goru, već i cijeli svijet, intenzivno pratimo razvoj situacije, te ukoliko dođe do promjena javnost će svakako biti blagovremeno obaviještena”, zaključili su u Ministarstvu odbrane.

Crna Gora i Sjedinjene Američke Države potpisale su u oktobru prošle godine ugovor o nabavci 67 lako oklopnih patrolnih vozila čija je vrijednost 36 miliona eura.

Prvih 20 komada lako oklopnih vozila, planirano je da uđe u naoružanje Vojske Crne Gore (VCG) u drugoj polovini 2020. godine, a svi primjerci (ukupno 67) stići će iz fabrike Oškoš u Vojsku Crne Gore do 2023. godine. Nakon što Crna Gora bude opremljena JLTV vozilima, postaće četvrta članica NATO koja je koristila ovu vrstu naoružanja. Do sada su ugovore sa Oškošom sklopile Litvanija, Velika Britanija i Slovenija. Nabavkom ovih vozila dvije pješadijske čete Vojske Crne Gore biće u potpunosti opremljene sa vozilima posljednje generacije. Skoplje će, prema pisanju Balkanske bezbjednosne mreže, uskoro potpisati ugovor sa Oškoš kompanijom o nabavci 151 JLTV-a u periodu do 2024. godine, a zatim u sljedeće četiri godine još 98 vozila.

Ova vozila će biti opremljena sistemom veze i daljinski upravljanim oružnim stanicama, sa mogućnošću upravljanja instaliranim naoružanjem iz unutrašnjosti vozila, pri čemu se crnogorski vojnici neće izlagati riziku, kao što je slučaj kod drugih sistema kod kojih vojnik mora da izađe iz vozila da bi upotrijebio naoružanje. Takva vrsta opreme koštaće Ministarstvo dodatnih 35 miliona eura, a ugovor o isporuci ovih sistema je prošle sedmice skopljen sa izraelskom firmom Elbit.

Izvor: CDM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor