Na rubu gladi oko 1.500 Bjelopoljaca

BIJELO POLjE – Ugostitelji iz Bijelog Polja uputili su otvoreno pismo predsjedniku NKT-a Milutinu Simoviću, u kome traže hitno otvaranje njihovih objekata iz razloga opstanka egzistencije velikog broja porodica.
– Na teritoriji Bijelog Polja posluje preko 40 ozbiljnijih ugostiteljskih objekata koji zapošljavaju blizu 450 radnika, tako da se radi o direktnoj egzistenciji bar 1.500 ljudi. S obzirom na to da je ovo drugi talas zatvaranja naših objekata sa skoro 80 dana bez poslovnih aktivnosti došli smo u situaciju da ne možemo da servisiramo redovne obaveze i plate. U teškoj smo situaciji i ukoliko ne bude brze i adekvatne reakcije države, većina naših poslova će vrlo brzo biti ugašena, a neke kolege već otpuštaju zaposlene – navode ugostitelji u pismu i ističu da razumiju da je na prvom mjestu zdravlje građana, ali i da će se teško liječiti ukoliko ne budu imali od čega.

– Uz adekvatne mjere zaštite naš posao se može obavljati kao što smo to činili u restriktivnim okolnostima. Svjedoci smo da ugostitelji u Mojkovcu, Kolašinu, Podgorici i primorju rade, pa se osjećamo diskriminisani u odnosu na ostale – navode ugostitelji, naglašavajući da je procenat zaraženih u Bijelom Polju u odnosu na broj stanovnika na istom nivou kao u Podgorici koja normalno funkcioniše.

Ističu i da je ovogodišnji cilj ugostitelja da svojim radom doprinesu samo očuvanju bar većine radnih mjesta i servisiranja obaveza prema dobavljačima kako ekonomski sistem ne bi kolabirao.

– Od velike pomoći bi bilo i kreiranje posebne kreditne linije IRF-a za ugostiteljstvo, po kojoj bi mogli konkurisati za povoljna kreditna sredstva za likvidnost i očuvanje biznisa, ali uz olakšane procedure ili da se pronađe način za konkurisanje kod poslovnih banaka uz garanciju države ili Opštine. Dosta naših kolega je pod zakupom i nijesu u mogućnosti da ponude hipoteke kao kolateral za kredit – navode ugostitelji Bijelog Polja u nadi da će nadležni odgovoriti njihovim apelima.
M.N.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor