Search
Close this search box.

Osam najčešćih reakcija tijela: Evo zašto zijevate, štucate, kijate…

Tijelo nas brani od mikroba, bola, vlage. Neki od načina odbrane su neugodni, a neki prijatni.

Na koje nas načine tijelo brani i od čega?

1. Zijevanje

Jeste li znali da je glavni zadatak zijevanja da ohladi mozak kada se pregrijje ili kada previše radi?

2. Kijanje

Najčešće kijamo kada se nazalni putevi napune alergenima, mikrobima, prašinom. Tako se naše tijelo rješava smeća.

3. Rastezanje

Zašto se rastežemo nakon buđenja? Naše tijelo to instinktivno radi kako bi nas pripremilo na sve fizičke aktivnosti dana koji je pred nama, kako bi se poboljšala cirkulacija, a i naše raspoloženje.

4. Štucanje

Kada jedemo prebrzo, ili kada gutamo velike komade hrane, ili kada se jednostavno prejedemo, iritiramo naš pneumogastrični živac. Ta iritacija rezultira štucavicom.

5. Mioklonički trzaj

Znate ono kad ležite u krevetu, taman počnete da tonete u san i odjednom se stresete kao da vas je udarila struja? Ovaj ludi fenomen je rezultat usporavanja disanja i usporavanja pulsa. Nevjerovatno je da naše tijelo te znakove tumači kao najavu skore smrti, pa vas pokušava spasiti tako što će vas protresti!

6. Smežurana koža

Ovo se događa kada se tijelo susretne s povećanom vlažnosti – ono pretpostavlja da će okolina biti klizava. Koža se smežura kako bi bilo lakše uhvatiti se za glatke površine. Pametno, zar ne?

7. Ježimo se

Ježimo se kako bismo redukovali toplinu koju gubimo kroz pore naše kože, kako bi bilo lakše da se zagrijemo u hladnim uslovima.

8. Suze

Suze nam služe i kao štit kada strano tijelo dođe u kontakt s očima. Međutim, one nam služe i kao emotivna odbrana. Naučnici vjeruju da plačemo, jer tijelo pokušava da nam skrene pažnju od bola koji nas obavija.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor