Oružje iz ratova Jugoslavije dostupno kriminalcima: Zapadni Balkan prijetnja evropskoj sigurnosti

Proizvodnja oružja više nije stvar zanata, već i tehnologije – 3D štampači su omogućili kriminalcima pristup potpuno funkcionalnom oružju koje može biti kupljenio gotovo bilo gdje

Kriminalni obračuni crnogorskih klanova „škaljarskog” i „kavačkog”, u kojima je od 2015. godine stradalo više od 50 muškaraca, iziskuju ozbiljnu organizaciju nabavke oružja i eksploziva koji se koriste za likvidacije žrtava. Ono što je posebno važno i jednom i drugom klanu jeste da sakrije tragove odakle je oružje nabavljeno, kao i ko je posrednik, a ko glavni izvor. Sumnja se da crnogorski kriminalci nabavljaju ilegalno oružje iz „nepresušnih” izvora, najčešće iz Albanije, Srbije i sa Kosova.

Cijena nedozvoljenog vatrenog oružja može značajno varirati zavisno o tome koliko je oružje udaljeno, ako je zakonito dostupno na teritoriji, njegove karakteristike (marka, model i kalibar) i njegovo stanje (novo ili staro). Takve varijable mogu napraviti ovo ilegalno tržište veoma profitabilnim.

Mapa puta za održivo rješenje nelegalnog posjedovanja, zloupotrebe i trgovina malokalibarskim i lakim oružjem i municijom na Zapadom Balkanu ima za cilj da ovu regiju transformiše od izvoznika i omogućavatelja ilegalnih tokova oružjai i kako kontrolisati tržište. Osiguravanjem primjene zakona o kontroli naoružanja, usklađeno sa propisima EU, ima za cilj da do 2024. godine osigura da kontorle oružja na zapadnom Balkanu budu zasnovane na dokazima i vođenim obavještajnim podacima, navodi su analize GI Trgovina oružjem i organizovani kriminal.

– Na primjer, jurišna puška kupljena u Sjedinjenim Državama može košta od 500 do 600 eura, ali u sjevernom Meksiku može koštati između 1.200 i 1.600 eura, a ovo se može povećati kako se kreće prema jugu na oko 2.000 eura do 4.000,39 eura. Jugoistočna Evropa ima previše zaostalog oružja iz ratova koji su bili na području bivše Jugoslavije, ali i zbog prisustva u regionu značajnog industrija vojnog oružja. Kao rezultat toga, pištolji i jurišne puške se mogu nabaviti na znatno niži troškovi u istočnoj Evropi nego u dijelovima svijeta gdje postoji potražnja nadmašuje ponudu- pojašnjavaju iz Globalne inicijative za borbu protiv transnacionalong organizovanog kriminala.

Ističe se da proizvodnja oružja više nije stvar zanata, već i tehnologije. Pa tako 3D štampači su omogućili kriminalcima pristup potpuno funkcionalnom oružju koje može biti okupljeni u privatnosti vlastitog doma.

– Prijetnja koju predstavlja ova vrsta proizvodnja je već na radaru Europola, jer je sve veći broj štampanog vatrenog oružja zaplijenjen širom Evrope. U Njemačkoj su 2019. godine ubijene dvije osobe koristeći oružje djelimično proizvedeno sa štampanim dijelovima, a 2021. i španska Nacionalna policija demontirala je ilegalnu radionicu na Kanarskim ostrvima koja je proizvodila 3D štampano vatreno oružje- navode iz GI.

Nezakonito vatreno oružje oblikuje aktivnosti kriminalnih mreža i grupa, dajući im više moći, kao i transformaciju kriminalnog okruženja i omogućavanje drugim kriminalcima tržišta da napreduju.

Zapadni Balkan velika prijetnja evropskoj sigurnosti

Potražnja za oružjem ne samo da je intenzivirala trgovinu drogom, već je dovela i do proširenje ruta ilegalnog snabdijevanja oružjem širom Evrope kako bi podstakao druge kriminalne aktivnosti.

„U decembru 2018. godine, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian sa svojim njemačkim kolegom da „milioni lakog naoružanja kruže
Zapadni Balkan predstavlja veliku prijetnju evropskoj sigurnosti’. U Njemačkoj su naporima uspjeli da kontrolišu kriminalne grupe (kao što su braća Culum ili Bandidos) koje su uključene u trgovinu oružjem sa Balkana. Uprkos tome, ove organizacije nastavljaju procvat, snabdijevanje vatrenim oružjem i drogom širom Austrije i Švicarske“, navode iz Globalne inicijative.

Istraživanje GI-TOC u brojnim regijama pokazalo je da  vojne zalihe jedno od najčešćih izvora oružja. Na zapadnom Balkanu lako naoružanje iz jugoslovenskih ratova i danas su dostupni na crnom tržištu, što čini region tranzitno čvorište i mjesto porijekla za trgovinu oružjem u Zapadnu Evropu.

Prema izvještaju Procjeni opasnosti od teškog i organizovanog kriminala u Crnoj Gori (SOCTA 2021), i pored činjenice da je u prethodnom periodu oduzeta značajna količina vatrenog oružja u ilegalnom posjedu, u Crnoj Gori kao i ostalim zemljama Zapadnog Balkana i dalje postoje značajne količine vatrenog oružja koje se primarno vezuju za vatreno oružje iz ratnih sukoba sa prostora bivše Jugoslavije.

– U Crnoj Gori nijesu prepoznate organizovane kriminalne grupe koje svoju dominantnu kriminalnu aktivnost usmjeravaju na aktivnosti krijumčarenja oružja, već se u najvećoj mjeri radi o individualnim slučajevima u kojima oružje nije namijenjeno daljoj preprodaji već isključivo služi sa potrebe pripadnika OKG. Najčešće se radi o krijumčarenju pištolja, automatskog oružja i eksplozivnih naprava. Bez obzira na činjenicu da Crna Gora u regionu nije prepoznata kao teritorija – izvora oružja koje je namijenjeno krijumčarenju, a uzimajući u vidu činjenicu da su navedene kriminalne aktivnosti međunarodnog karaktera, aktivnosti usmjerene na nelegalnu trgovinu vatrenim oružjem moraju se tretirati sa posebnom pažnjom- navode u izvještaju.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor