Orban: Zapad nije u stanju da vojno pobijedi Rusiju, Evropska unija sve više slabi

Sukob u Ukrajini ima potencijal da demonstrativno okonča zapadnu dominaciju na globalnom nivou, saopštio je mađarski premijer Viktor Orban.

U intervjuu za njemački magazin „Tičis ajnblik“, Orban je rekao da očekuje da će Evropska unija postati slabija na globalnoj areni kada se sukob u Ukrajini završi.

Mađarski lider je naveo da Zapad nije u stanju da vojno dobije sukob i da sankcije koje je uveo Moskvi nisu uspjele da destabilizuju Rusiju.

„Da stvar bude još gora, kaznene mjere su se spektakularno odrazile na Evropu“, rekao je on.

Orban je takođe primijetio da veliki dio svijeta ne stoji iza SAD-a kada je riječ o Ukrajini.

On je ukazao na Kineze, Indijce, Brazilce, Južnu Afriku, arapski svijet i Afriku kao regione koji ne podržavaju zapadnu liniju u sukobu.

„Sasvim je moguće da će upravo ovaj rat demonstrativno staviti tačku na zapadnu dominaciju“, dodao je Orban.

S druge strane, sile koje nisu članice EU već imaju koristi od situacije, rekao je on, ukazujući na Rusiju, koja ima sopstvene izvore energije.

On je napomenuo da dok je uvoz energenata u EU iz Rusije naglo opao, ruski gasni gigant „Gasprom“ bilježi skokove svojih prihoda.

„I Pekingu je sada bolje nego prije početka sukoba“, naglasio je Orban.

On je objasnio da je Kina ranije bila „na milost i nemilost Arapima“, ali više nije, očigledno misleći na tržište nafte, navodi RT.

Drugi korisnici, po mišljenju mađarskog premijera, su „velike američke korporacije“.

Da bi potvrdio svoj stav, Orban je ukazao na udvostručenje profita „Eksona“, učetverostručenje profita „Ševrona“, kao i povećanje od šest puta kompanije „Konoko Filips“.

Iako se saglasila sa sankcijama EU protiv Rusije, Mađarska je zadržala neutralan stav od izbijanja sukoba, ne dajući ni jednoj strani oružje niti dajući bilo kakve oštre izjave protiv Moskve ili Kijeva.

Budimpešta je insistirala da ne može da rizikuje bezbjednost Mađara i da neće biti uvučena u sukob.

Štaviše, Orban i drugi mađarski najviši zvaničnici su u više navrata kritikovali neke od sankcija EU, tvrdeći da one više štete EU nego Rusiji.

Mađarska je još u maju ušla u direktnu konfrontaciju sa rukovodstvom EU zbog ruskog naftnog embarga. Budimpešta je ukinula svoj veto tek nakon što je dobila izuzeće za naftu koje se uvozi naftovodima.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor