Opština Pljevlja sprovodi plan štednje energenata

Dok se u svijetu, pa i u okruženju preporučuju i donose brojne mjere u cilju štednje energenata u Crnoj Gori to se još uvijek odvija sporadično, sa nivoa Elektroprivrede. Ipak apeli su doprli do građana koji kažu da struju oduvijek štede, a i pojedine lokalne uprave realizovale su ili realizuju brojne mjere u cilju smanjenja potrošnje struje. Iako je situacija složena u Elektroprivredi ne razmišljaju ni o restrikcijama ni o poskupljenju struje.

Termoelektrana Pljevlja, do juče zatvarana od mnogih zbog uticaja na životnu sredinu, danas je slamka spasa i Elektroprivredi i građanima. Svojom proizvodnjom pljevaljski Blok podmiruje između 50 i 75 odsto dnevnih potreba za strujom.

Cijena struje na svjetskim berzama dvadesetak puta je veća od one po kojoj Elektroprivreda prodaje struju građanima, stoga eventualno poskupljenje ne bi imalo značajnog efekta, pa se o njemu i ne razmišlja.

„Izazvali bi samo nestabilnost, a nama to strateški ne rješava problem, i samo bi izazvali potpunu destabilizaciju građana“, kazao je predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović.

Stalni apeli o nephodnoj štednji doprli su do građana, ali i do lokalnih uprava koje čine napor u smanjenju potrošnje.

Nenad Rubežić, potpredsjednik opštine Pljevlja kaže da je širi centar grada pokriven štedljivom rasvjetom, oko 200 novih svetiljki.

„Javna rasvjeta je zamijenjena i u gradskim parkovima, čime je značajno smanjena potrošnja električne energije. Procjenjujemo da je potrošnja smanjena od pet do sedam puta“, kaže Rubežić.

Dodao je i da su na zgradama koje se ne griju iz Skerlićeve urađene fasade čime se potrošnja struje smanjila i do 50 odsto.

Iako je trenutna hidrologija nepovoljna restrikcije nijesu opcija, ali se i ne isključuju u slučajevima više sile.

Elektroprivreda je od početka godine izvezla struje u vrijednosti 110 miliona eura, dok je uvoz bio za 50 miliona veći, a da bi izbjegli eventualne restrikcije, kad već 40 godina nije bilo izgradnje elektroenergetskih objekata, preostaje nam samo štednja.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor