Ogromna većina svijeta osudila nelegalnu aneksiju

Ogromna većina svijeta, države iz svakog regiona, koje predstavljaju širok spektar ideologija i vlada, glasale su za odbranu Povelje Ujedinjenih nacija (UN), u osudi nelegalnog pokušaja Rusije da silom anektira ukrajinsku teritoriju, saopštio je američki predsjednik Džozef Bajden.

Džozef Bajden Džozef Bajden (Foto: Beta/AP)

Generalna skupština UN usvojila je u srijedu Rezoluciju kojom se osuđuje održavanje referenduma o pridruživanju Rusiji u četiri ukrajinske oblasti.

Bajden je u saopštenju istakao da su za usvajanje Rezolucije glasale 143 zemlje članice Generalne skupštine UN (od 193) , čime su, kako je naveo, „stale na stranu slobode, suvereniteta i teritorijalnog integriteta“.

On je istakao da je dokument podržalo „i više od 141 države koje su u martu glasale za nedvosmislenu osudu rata Rusije protiv Ukrajine“.

„Svet je u odgovoru poslao jasnu poruku da Rusija ne može izbrisati suverenu državu sa mape. Rusija ne može silom da menja granice. Rusija ne može da preuzme teritoriju druge zemlje kao svoju“, kazao je Bajden.

Prema njegovim riječima, Ukrajina ima ista prava kao i svaka druga suverena zemlja.

„Ona mora biti u stanju da izabere sopstvenu budućnost, a njen narod da mirno živi unutar svojih međunarodno priznatih granica“, saopštio je Bajden.

On je naglasio da SAD zajedno sa Generalnom skupštinom UN neće tolerisati nezakonite pokušaje aneksije ili nasilnu krađu susjedne zemlje.

„Zalagaćemo se za međunarodno pravo, Povelju UN i prava i zaštitu koje ona pruža Ukrajini i njenom narodu i svakoj državi i narodu svuda“, poručio je Bajden.

Od Moskve se, u usvojenoj Rezoluciji, zahtijeva da „odmah i bezuslovno“ odustane od aneksija, a insistira se i na hitnom i potpunom povlačenju ruskih snaga sa cjelokupne medunarodno priznate ukrajinske teritorije.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor