Search
Close this search box.

Održan ,,okrugli sto” o obrazovanju pomoraca u Kotoru

Kvalitetno obrazovanje pomoraca i kontrola obrazovanja od izuzetne je važnosti za razvoj pomorskog kadra, podizanja nivoa kvaliteta pomorske industrije u cjelini i prepoznavanje crnogorskog pomorca kao kvalitetnog pomorca, rečeno je na okruglom stolu „Obrazovanje pomoraca“, održanom u organizaciji Pomorskog fakulteta Kotor u Rektoratu Univerziteta Crne Gore u Podgorici, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete.

foto2.jpg
foto2.jpg

Direktorica Direktorata za tercijarno obrazovanje Ministarstva prosvjete Neda Ojdanić, predstavila je obrazovanje pomoraca u Crnoj Gori kroz srednjoškolske i visokoškolske programe koji se realizuju u Srednjoj pomorskoj školi Kotor i Srednjoj stručnoj školi u Baru, Pomorskom fakultetu Kotor Univerziteta Crne Gore i privatnom Fakultetu za pomorstvo i turizam u Baru. Pored toga, navela je da je Ministarstvo prosvjete, u okviru stručnog i cjeloživotnog obrazovanja, akreditovalo i dvije institucije koje se bave stručnim obrazovanjem pomoraca na radnom nivou, a to su Srednja pomorska škola Kotor i Maritime Academy Kotor. „Obrazovanje pomoraca zahtijeva stalna dodatna usavršavanja zbog razvoja novih tehnologija na brodovima“, ukazala je Ojdanić.

Tokom diskusije, svoje institucije i stavove predstavili su brojni govornici, među kojima i mr Miloš Trivić, samostalni savjetnik u Direktoratu za opšte srednje obrazovanje, stručno i cjeloživotno obrazovanje Ministarstva prosvjete.

Trivić je govorio o funkcionisanju sistema obrazovanja odraslih, oblicima učenja, kao i o tome koji su uslovi za osnivanje ustanove u oblasti obrazovanja odraslih.

Predstavnici Ministarstva prosvjete, predložili su dvije inicijative koje će unaprijediti obrazovanje pomoraca u Crnoj Gori a tiču se reforme obrazovnih programa iz oblasti nautike i brodomašinstva. Takođe, predloženo je formiranje međuresorne komisije za osnivanje i licenciranje ustanova iz oblasti obrazovanja pomoraca sa kolegama iz Ministarstva kapitalnih investicija (Direktorat za pomorstvo).

Nakon iscrpne i konstruktivne diskusije, dogovoreno je da će se na osnovu diskusija i prikazanih prezentacija sumirati zajednički zaključci i inicirati pokretanje postupka izmjena i dopuna pravne regulative posebno u dijelu kontrole kvaliteta obrazovanja pomoraca.

Učesnici su iskazali spremnost da u tom smislu adekvatno i blagovremeno reaguju u pogledu traženih odgovora i daju svoj doprinos budućim aktivnostima na unapređenju obrazovanja pomoraca u Crnoj Gori.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor