Search
Close this search box.

Dodik iskoristio službeni položaj da akumulira lično bogatstvo

Sjedinjene Države osuđuju konstantne napore predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da naruši regionalne mirovne okvire koji su Bosni i Hercegovini (BiH) donijeli stabilnost i bezbjednost, saopšteno je iz Stejt departmenta.

„Danas imenujemo dva pojedinca i sedam kompanija koje obezbjeđuju glavne izvore prihoda Dodikovoj mreži pokrovitelja i omogućavaju mu koruptivne radnje“, piše u saopštenju  STEJT DEPARTMENTA.

Foto: Independent Balkan News Agency

Dodaje se da je Milorad Dodik iskoristio je svoj službeni položaj da akumulira lično bogatstvo, preko kompanija povezanih sa njim i njegovim sinom Igorom Dodikom.

„Na primjer, 2024. godine Igor i Milorad su vršili kontrolu nad visokim zvaničnicima Vlade BiH kako bi manipulisali nacrtom državnog budžeta BiH, a da bi se ugovor na državnom nivou mogao dodijeliti entitetu u Dodikovoj mreži, van procesa konkurencije“, ističe se u saopštenju.

Dodik, kako dalje piše, nastavlja da bude destabilizujući akter u regionu.

„Njegov nedavni prijedlog o razdvajanju Republike Srpske od BiH nastavak je njegove očigledne aktivnosti protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožava mir i stabilnost regiona. Napadom na ustavni okvir BiH Dodik ugrožava budućnost zemlje u evroatlantskim institucijama“, ističe se.

Sjedinjene Države će, dodali su oni u saopštenju, upotrebiti sva sredstva koja su imna raspolaganju protiv onih koji olakšavaju Dodikovu korupciju i omogućavaju mu da eksploatiše narod Republike Srpske u svoju korist.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor