Odblokirani računi Opštine Pljevlja

Uprava javnih prihoda povukla je prije nekoliko dana blokadu računa Opštine Pljevlja i opštinskih preduzeća, imajući razumijevanje za trenutnu sveukupnu ekonomsku situaciju u kojoj posluje privreda.

Računi su blokirani 17. februara zbog neisplaćenih poreskih i neporeskih obaveza.

Iz Uprave su u saopštenju dostavljenom medijima naveli da su se lokalna preduzeća obavezala da će prikupiti finansijsku dokumentaciju, uraditi plan reorganizacije i biznis plan i od Ministarstva finansija i socijalnog staranja tražiti odlaganje i reprogam prispjelih obaveza.

Prema podacima Uprave, do 12. februara Opština je imala poreski dug u iznosu od 1,42 miliona eura, prenosi Mina business.

Prema podacima Uprave, do 12. februara Opština je imala poreski dug u iznosu od 1,42 miliona eura.

U taj iznos uključena su sva prispjela potraživanja Uprave prema računu Opštine.

“Ako uđemo u strukturu prispjelog duga, tu su obaveze po osnovu poreza i doprinosa na lična primanja zaposlenih. Opština ima jedan reprogram, po kojem redovno izmiruje svoje obaveze, a do sada je uplatila 67 rata u skladu sa utvrđenom dinamikom otplate”, objasnili su iz Uprave.

Nakon blokade računa Opština je uplatila 303,19 hiljada eura, a preduzeće Čistoća 145,06 hiljada eura, dok je ostalim javnim ustanovama blokada povukla manje iznose.

Ukupno je do sada po blokadama računa opštinskih i računa preduzeća Uprava naplatila 516,42 hiljade eura.

Prvi put račun Opštine blokiran je 13. januara na iznos od 313,75 hiljada eura i tom blokadom obuhvaćen je period od juna do septembra 2019. godine, dok je druga februarska blokada bila u iznosu od 303,19 hiljada eura za period od oktobra 2019. do januara ove godine.

“Opština Pljevlja i opštinska preduzeća Lokalni putevi, Galerija ‘Vitomir Srbljanović’, Biblioteka “Stevan Samardžić”, Zavičajni muzej, Grijanje, Vodovod, Centar za sport i rekreaciju, JU ‘Dnevni centar” redovno izmiruju obaveze po osnovu reprogama. Reprogram je ukinut preduzećima Čistoća, Komunalne usluge i Agencija za stambeno-poslovni fond, koja je u stečaju, jer nijesu redovno izmirivali obaveze iz reprograma”, rekli su u Uprave.

Iz Uprave su objasnili da su Crveni krst i Turistička organizacija Pljevlja regulisali obaveze po osnovu reprogama, a RTV Pljevlja uplatila je 16 rata reprogama i ima dug od 62,57 hiljada eura.

Izvor: FOS Media

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor