Mojkovčani neće dozvoliti gradnju „rudnika smrti“

Povodom informacije da se u Mojkovcu otvara rudnik olova, cinka i bakra Brskovo, potpredsjednik Liberalne partije Crne Gore Jovo Rabrenović kazao je da Mojkovčani i svi ostali zdravorazumski ljudi neće dozvoliti da se u toj opštini gradi “rudnik smrti”.

Jovo Rabrenović

“Šokantno zvuči vijest da se namjerava uskoro krenuti u ponovno otvaranje Rudnika olova, cinka i drugih teških metala Brskovo, nadomak Mojkovca. Novo jalovište bi bilo tačno na mjestu gdje se Bjelojevićka rijeka uliva u Taru. U pitanju je teren gdje se gradi ski-centar Žarski, što znači da bi se ne samo odmah ostalo bez ski-centra već bi umjesto planiranog napretka i progresa Mojkovac zahvatila rijeka mulja i otrova olova, cinka i drugih teških metala”, navodi se u saopštenju.

Prema javno dostupnim i objavljenim informacijama, dodaje Rabrenović, sadašnja ekspertska vlada je preduzeću “Brskovo Mine” dozvolila da prave površinske kopove.

“Što znači da će na taj način da poskidaju sve što je priroda stvorila i da to izvezu i za sobom u narednih petnaest godina ostave hiljade tona najkancerogenijeg materijala da se potocima i rijekama spušta do Tare, a onda dalje livadama i njivama ekološke države Crne Gore. Je li to stvarni plan i zadatak Minstarstva za kapitalne investicije i da li ministar uopšte zna da je Mojkovac u državi u kojoj je on dobio vlast i da li je ova obnova “rudnika smrti” zahvalnica za dobijene glasove u ovom dijelu Crne Gore”, kazao je on.

On je poručio da ako se taj plan sprovede u djelo više neće postojati  turizam, organska poljoprivreda, stočarstvo na sjeveru.

“Postavljamo pitanje kako je firma “Brskovo Mine”, dobila proširenje plana eksploatacije i to do nivoa da je planirano da se proširi predviđena zona eksploatacije i da se uđe u zonu nacionalnog parka i rijeka koje se slivaju u Taru, a koja je pod zaštitom UNESCO-a. Nestvarno zvuči benevolentan i pomirljiv stav predstavnika Nacionalnih parkova Crne Gore koji su spremni da dozvole da se ovako nešto razarajuće i destruktivno napravi u srcu sjevera Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

On je pitao ko hoće novo groblje u podnožju Bjelasice.

“ Zar nije bilo dovoljno žalosti u tom gradu prouzrokvanih upravo tim rudnikom Brskovo i otrovnim muljem koji je prolazio kroz grad i sakupljao se u samom njegovom podnožju. Zar sad kad je izvršena puna revitalizacija područja koje je nekad pokrivalo Jalovište neko želi da iz Podgorice ili Beograda određuje sudbinu Mojkovčana”, zaključio je Rabrenović.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor