Search
Close this search box.

Od novih vakcina očekuje se bolja djelotvornost

Smanjen broj novozaraženih od korona virusa u Crnoj Gori doveo je i do manjeg odziva građana za vakcinaciju protiv tog virusa. Takođe, jedan od razloga je, kako su nam saopštili iz Instituta za javno zdravlje, to što se tokom jeseni u Crnoj Gori očekuje dolazak vakcina adaptiranih na nove sojeve SARS-KoV-2. Od novih vakcina očekuje se, kažu, bolja djelotvornost u odnosu na postojeće vakcine koje su kreirane na izvorni soj virusa.

Ističu da je interesovanje za vakcinaciju protiv Kovid-19 od početka jula do sredine avgusta bilo u blagom porastu‚ vjerovatno uslijed porasta broja novooboljelih od te infekcije.

Međutim, od sredine avgusta opet se registruje opadajući trend u broju datih vakcina protiv Kovid-19.

“Osim pada broja novoregistrovanih slučajava, vjerovatno je na manji broj vakcinisanih uticalo i to što se tokom jeseni u Crnoj Gori očekuje dolazak vakcina adaptiranih na nove sojeve SARS-KoV-2″. Od novih vakcina očekuje se bolja djelotvornost u odnosu na postojeće vakcine koje su kreirane na izvorni soj virusa”, navode iz IJZCG.

Vakcine koje su adaptirane na sojeve Omikrona registrovane su, kako objašnjavaju, za upotrebu samo kao buster doze prethodno vakcinisanim osobama.

Na pitanje da li se očekuje novi talas koronavirusa u našoj zemlji, iz Instituta su kazali da s obzirom na to da je smanjeno sprovođenje opštih preventivnih mjera, za očekivati je da će SARS-KoV-2 u narednom periodu cirkulisati s drugim respiratornim virusima, povećavajući vjerovatnoću koinfekcija.

“Iako je virus aktivan tokom čitave godine, svjedoci smo pojave više ozbiljnih epidemijskih talasa i odstupanja u aktivnosti i trendu SARS-KoV-2 i to u smislu povećanog registrovanja obolijevanja u određenim momentima, koje se osim pogodujućeg godišnjeg doba (zima i proljeće) moglo dovesti u vezu sa pojavom novih mutiranih sojeva virusa koji su bili efikasniji u zaobilaženju postojećeg imuniteta”, poručuju iz IJZ.

  • Preporučuju izbjegavanje bliskog kontakta sa osobama koje su bolesne, posebno u toku prvih nekoliko dana kada su osobe najzaraznije, tj. kada se infekcija najlakše prenosi.
  • Izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima gdje se nalazi veliki broj ljudi. Ukoliko je boravak u takvim prostorima neophodan, preporučuje se nošenje maske koja prekriva nos i usta, uz održavanje fizičke distance.

Preporuka je, navode, da se svi građani, ukoliko nisu vakcinisani, vakcinišu protiv SARS-KoV-2.

Ukoliko su vakcinisani da prime dodatnu treću, odnosno četvrtu dozu u skladu sa preporukama NITAG-a (nacionalnog Stručnog savjetodavnog tijela za imunizacije).

Naglasili su da je bitno i vakcinisati se protiv sezonskog gripa, posebno za određene kategorije stanovništa.

U Crnoj Gori nema oboljelih od majmunskih boginja

Kako su saopštili iz IJZCG, trenutno u našoj zemlji nema registrovanih aktivnih slučajeva obolijevanja od majmunskih boginja.

“Do 28.09.2022. u Crnoj Gori su registrovana dva slučaja obolijevanja od majmunskih boginja. Oba slučaja su bila sa lakšom kliničkom slikom i izolacija je sprovedena u kućnim uslovima”, navode iz Instituta.

Svi suspektni slučajevi su, ističu, u skladu sa važećim nacionalnim smjernicama, epidemiološki obrađeni i laboratorijskim testiranjem odbačeni.

U cilju sprječavanja i suzbijanja širenja ove zarazne bolesti definisan je način postupanja u slučaju postavljanja sumnje/potvrde obolijevanja ili identifikovanja potencijalnih bliskih kontakata.

Institut za javno zdravlje Crne Gore je, u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Evropskog Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti izradio “Vodič za nadzor i obradu slučajeva majmunskih boginja”.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor