„Od novembra 2022. sanirano preko 20 deponija, neke ostale očuvane“

Deponija kod zaobilaznice u Beranama nakon trideset dana od saniranja opet je obnovljena. Referent u Komunalnom preduzeću u Beranama Budimir Laban kazao je u emisiji „Mreža“ da su deponiju obnovili nesavjesni građani, te da je Komunalno preduzeće u saradnji sa nadležnim institucijama od novembra prošle godine otklonilo preko 20 deponija od kojih su neke očuvane i danas.

Ova deponija nije od juče, prije dvije godine ovu istu smo sanirali, ozelenili, posadili drveće koje je vrlo brzo nakon toga devastirano. Pokušali smo da suzbijemo pristup, ali to nije urodilo plodom. Uz samu zaobilaznicu kopali smo kanale da bi na neki način onemogućili građanima da ostavljaju građevinski otpad“, istakao je Laban.

Kazao je da je unazad mjesec dana, ova deponije je bila sanirana kao i čitava zaobilaznica, ali da je, kako je naveo, nesavjesni građani obnavljaju.

„Problem je u nama samima, konkretno dosta toga treba raditi na edukaciji građana, mi se trudimo da svoju životnu sredinu učinimo boljom za nas. Tokom prošle sedmice radili smo na uklanjanju više mini deponija, za ono što smo bili u mogućnostima sa sredstvima koja smo imali“, kazao je Laban.

Istakao je da su oni kao Komunalno preduzeće pokušali da edukuju građane o životnoj sredini.

„Pokušali smo ljude da edukujemo i zaštitimo životnu sredinu, i po nekom popisu od 2021. godine imali smo 35 lokaliteta sa tim mini deponijama. Te izvještaje mi svake godine podnosimo opštini i ministarstvima, i čini mi se  da smo neke deponije trajno riješili uz pomoć građana“, kazao je Laban.

Laban je kazao je Komunalno preduzeće u saradnji sa nadležnim institucijama od novembra prošle godine otklonilo više 20 deponija od kojih su neke očuvane i danas.

„U novembru prošle godine u saradnji sa nadležnim institucijama u Opštini Berane, Sekeretarijatom za inspekcijske poslove, Komunalnom policijom, Agencijom za razvoj i zaštitu i izgradnju, pristupili smo široj akciji uklanjanja divljih deponija. Od tada do danas smo otklonili preko 20 deponija, neke su se očuvale a neke su se u veoma kratkom roku obnovile“, zaključio je Laban.

 

Ovaj tekst se finasira od sredstava odobrenih od Ministarstva kulture i medija kroz Fonda za podsticanje Plularizma i raznovrsnosti medija

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor