Search
Close this search box.

Od EU do 60 miliona povoljnih kredita

Evropska komisija je potpisala sa Crnom Gorom Memorandum o razumijevanju i obezbijedila prvu tranšu izuzetno povoljnih kreditnih sredstava u vrijednosti od 30 miliona eura, namijenjenih za ograničavanje ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom korona virusa.

Kako je saopšteno iz Delegacija EU u Crnoj Gori, riječ je o samo dijelu podrške koja će biti dostupna Crnoj Gori, u sklopu Programa makroekonomske finansijske pomoći, vrijednog do 60 miliona eura.

“Ovaj vid podrške nadopunjuje prethodno odobrena bespovratna sredstva u iznosu 53 miliona eura, koje je Evropska unija bezbijedila za nabavku hitne medicinske opreme i pomoć socijalno ugroženim pojedincima, preduzetnicima, kompanijama, zdravstvenom sektoru i drugim sektorima u Crnoj Gori koji su najviše ugroženi krizom izazvanom korona virusom”, navodi se u saopštenju.

“Otpuštanje druge, posljednje, tranše povoljne kredine podrške, do ukupnog iznosa od 60 miliona eura, zavisiće od ostvarenja uslova navedenih u Memorandumu o razumijevanju, poput jačanja javnih finansija, borbe protiv korupcije, snaženja finansijske stabilnosti, unaprjeđenja poslovnog ambijenta i reforme socijalne zaštite. Program pomoći će biti obezbijeđen za period od 12 mjeseci”, dodaje se.

Iz Delegacije dodaju da je program makrofinansijske podrške Crnoj Gori dio paketa vrijednog tri milijarde eura, kojeg je Evropska komisija predložila za deset zemalja iz procesa proširenja i iz susjedstva Evropske unije, kako bi im pomogla da ograniče ekonomske posljedice pandemije korona virusa.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor