Objavljeni sporazumi – „DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti su državne granice Rusije“

Dokumenta su 30. septembra potpisali u Kremlju predsjednik Rusije Vladimir Putin i lideri regiona

Granice DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti, povezane sa teritorijom stranih država, su državne granice Rusije, navodi se u sporazumima o prijemu četiri regiona u sastav Rusije i formiranju novih subjekata.

Dokumenta su 30. septembra potpisali u Kremlju predsjednik Rusije Vladimir Putin i lideri regiona.

U sporazumima se, između ostalog, navodi:

– Do 1. januara 2026. godine u sva četiri nova subjekta biće na snazi prelazni period za rešavanje pitanja vojne obaveze i služenja vojnog roka.

– Takođe, do tada treba da budu riješena pitanja integracije novih regiona u ekonomski, finansijski, kreditni i pravni sistem Rusije, kao i u sistem organa vlasti.

– Rusko zakonodavstvo i drugi normativni pravni akti stupaju na snagu u novim regionima od dana njihovog prijema u sastav Rusije.

– Normativni pravni akti Hersonske i Zaporoške oblasti se ne primjenjuju ako su u suprotnosti sa Ustavom Rusije.

– Istovremeno, normativni pravni akti DNR i LNR važe do kraja prelaznog perioda ili usvajanja odgovarajućeg pravnog akta Rusije.

– Vlade DNR i LNR nastaviće sa radom do formiranja novih administracija vršilaca dužnosti šefova republika.

– Vlade Hersonske i Zaporoške oblasti treba da formiraju administracije vršilaca dužnosti gubernatora u skladu sa ruskim zakonom.

Sporazumi se privremeno primjenjuju od datuma potpisivanja, a stupaju na snagu od datuma ratifikacije.

Očekuje se da će se danas održati sjednica Državne dume u cilju ratifikacije sporazuma, dok je za sutra zakazano razmatranje sporazuma u Savjetu federacije.

„Sporazum između Rusije i Zaporoške oblasti o prijemu Zaporoške oblasti u sastav Rusije i formiranju novog subjekta u sastavu Rusije od 30. septembra 2022. godine“, „Sporazum između Rusije i LNR o prijemu LNR u sastav Rusije i formiranju novog subjekta u sastavu Rusije od 30. septembra 2022. godine“, „Sporazum između Rusije i Hersonske oblasti o prijemu Hersonske oblasti u sastav Rusije i formiranju novog subjekta u sastavu Rusije od 30. septembra 2022. godine“, „Sporazum između Rusije i DNR o prijemu DNR u sastav Rusije i formiranju novog subjekta u sastavu Rusije od 30. septembra 2022. godine“ objavljeni su na zvaničnom portalu pravnih informacija.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor