Obilazak turističke kulturne rute „Ulica vjera“ u Gusinjskom kraju

Turistička organizacija Gusinje pozivala je na obilazak turističke kulturne rute „Ulica vjera“. U pitanju je prva organizovana turistička šetnja koja ima za cilj obilazak objekata od značaja za kulturnu baštinu Gusinjskog kraja, a trebalo bi da se održi danas u 14 sati.
Turistička organizacija Gusinje
Turistička organizacija Gusinje
U ulici vjera nalaze se tri vjerska objekta: džamija, pravoslavna i katolička crkva, što je jedan od rijetkih slučajeva u svijetu koji simbolizuje zajedništvo, vjekovno jedinstvo u raznovrsnosti.
Vezirova džamija, zaštićeni objekat od nacionalnog značaja, ime je dobila po skadarskom veziru Mahmud paši Bušatliji, jer ju je on izgradio, po nekim izvorima 1745. godine. Međutim, postoje i podaci da je Vezirova džamija podignuta znatno ranije, 1626. godine, nedugo nakon prve, Sultan-Ahmedove džamije.
Crkva Svetog Đorđa (pravoslavna crkva) podignuta je 1926., uz podršku jugoslovenskog kralja Aleksandra.
Crkva posvećena Svetom Antonu Padovanskom u Gusinju je jedina katolička crkva na sjeveru Crne Gore. Građena je od 1933. do 1936. godine. Renovirana je 2011. godine, donacijama mještana i iseljenika, uglavnom onih koji žive u Sjedinjenim Američkim Državama.
Mjesto okupljanja prijavljenih su prostorije Turističke organizacije Gusinje u 14 sati.
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor