Search
Close this search box.

NVO: Ko to muti suzu Evrope, nadležni da reaguju

U javnosti su se pojavile fotografije i snimci na kojima je prikazano kako je zamućena rijeka Tara. Nevladine organizacije koje se bave zaštitom životne sredine zahtijevaju da nadležni hitno reaguju i preduzmu odgovarajuće mjere.

Ekološki pokret Ozon objavio je fotografije sa lokacije “Splavište”, ispod Mojkovca, kod mosta na Tari. Pretpostavljaju, kako kažu, da je riječ o građevinskom materijalu, koji nastaje tokom izgradnje malih hidroelektrana na tom potezu, na rijekama koje se ulivaju u Taru i njene pritoke, ili prve dionice autoputa.

“Podnijeli smo inicijativu za inspekcijski nadzor Upravi za inspekcijske poslove. Očekujemo povratni zapisnik o činjeničnom stanju i preduzetim mjerama”, kažu u Ozonu.

A Koalicija za održivi razvoj (KOR) otutuže Vlade i tvrdi da se sramno odnosi prema rijeci Tari, kao jednom od najvrjednijih simbola ekološke države koja je pod zaštitiom UNESCO-a.

“Prethodno mjesec dana Tara je konstantno zamućena da bi danas cijelim svojim tokom do samog ušća u Drinu, inače plavozelena, bila potpuno mutna, braon ili skoro bijela u zavisnosti o kojem dijelu toka se radi. Prethondih mjeseci ili godina brojne NVO i fizička lica podnijeli su brojne prijave ekološkim i komunalnim inspekcijama ali devastacija Tare se ne zaustavlja, ona se pojačava”, saopštavaju iz KOR-a.

“Koalicija za održivi razvoj je jutros proslijedila UNESCO-u foto i video zapise uništavanja rijeke i kao dokaz da pored pokušaja devastacije NP Durmitor i devastacije Bokotoroskog zaliva institucije i Vlada Crne Gore ne haju za prestiž i zaštitu UNESCO statusa a sve kako bi se investitori bliski vlasti što bolje naplatili, u toku dana foto i video elaborat devastacije Tare biće proslijeđeni i delegaciji EU u Crnoj Gori”, napominju oni.

Izvor: CDM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor