Search
Close this search box.

NVO informisale Markovića zašto treba zaustaviti gradnju mHE na Štitaričkoj rijeci

Grupa nevladinih organizacija uputila je danas premijeru Dušku Markoviću Informaciju sa komentarima kojim ga upoznaje sa nezakonitostima i nepravilnostima planskog dokumenta za izgradnju malih hidroelektrana mHE na Štitaričkoj rijeci u Mojkovcu, saopšteno je iz WWF Adrije.

Kako se ističe, informaciju su uputili WWF Adria, Eko-tim, Ekološki pokret Ozon i Akcija za socijalnu pravdu, posebno imajući u vidu da je predsjednik Vlade, nakon nedavne ostavke ministra Pavla Radulovića, preuzeo koordinaciju Ministarstvom održivog razvoja i turizma koje je pokrenulo javnu raspravu za planske dokumente.

“Četiri nevladine organizacije smatraju da je sa javne rasprave potrebno povući Lokalnu studiju lokacije i Stratešku procjenu uticaja na životnu sredinu i u potpunosti odustati od planirane gradnje mHE na Štitaričkoj rijeci”, navode u WWF Adria.

Ocjena nevladinih organizacija je da je planski dokument pravno nezakonit i bez ekonomske analize koja bi potvrdila interes lokalne zajednice od gradnje mHE, dok strateška procjena uticaja ne daje dovoljno podataka na osnovu kojih se može zaključiti stvarni uticaj na plansko područje.

“Projekti mHE u zemlji su se proteklih godina pokazali kao potpun promašaj, sa ogromnim negativnim uticajem na životnu sredinu i nesrazmjernim finansijskim subvencijama koje plaćaju svi potrošači vlasnicima mHE”, navodi Milija Čabarkapa iz WWF Adrije.

Projekte prati uništavanje rijeka na sjeveru zemlje i ugrožavanje osnovnih životnih potreba lokalnog stanovništva za vodom, navodnjavanjem i napajanjem stoke.

“Crna Gora je ograničen prostor i geografski izuzetno mala država, te bi svako dalje uništavanje rijeka predstavljalo neodgovoran odnos prema budućim generacijama. Četiri nevladine organizacije očekuju da će u kabinetu Markovića ozbiljno razmotriti dostavljene primjedbe, te apeluju da se konačno stavi tačka i podvuče crta kada je riječ o štetnim projektima kakve su mHE, od kojih koristi imaju samo njihovi vlasnici, a ne ni lokalne zajednice, niti potrošači, niti društvo u cjelini”, poručuju iz WWF Adrije.

Izvor:CDM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor