Njemački regulator: Bez ruskog gasa nećemo preživjeti duže od dva i po mjeseca

Njemačka će, u slučaju potpunog prekida isporuka gasa iz Rusije, imati dovoljno tog energenta samo za dva, do dva i po mjeseca, čak i ako uspije da do novembra popuni svoja podzemna skladišta, izjavio je predsjednik Federalne mrežne agencije (BNA) Klaus Miler.

On je objasnio da u ovom momentu Njemačka popunjava zalihe ubrzanim tempom, spremajući se za zimu, ali da to nije povod za opuštanje. Već u oktobru, prema njegovim riječima, skladišta treba da budu popunjena do 85 odsto kapaciteta, za slučaj neočekivano hladne jeseni. Taj zadatak, naglasio je, neće biti toliko teško ispuniti, u poređenju sa zadatkom da se tokom novembra popuni 95 odsto kapaciteta skladišta.

„Ne mogu da obećam da će sva skladišta gasa Njemačke u novembru biti popunjena 95 odsto, čak i ako isporuke budu stabilne. U najboljem slučaju tri četvrtine skladišta gasa mogu biti potpuno popunjene“, ocijenio je Miler.

Trenutno se „Sjevernim tokom“ isporučuje oko 20 odsto gasa. Zbog bojazni od potpunog prekida u snabdijevanju, Federalna mrežna agencija radi na prioritetnom dobijanju gasa za proizvodne grane koje su od ključnog značaja za njemačku privredu.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor