Search
Close this search box.

Njemačka: Najveći broj novozaraženih od početka pandemije

Prvi put od početka pandemije koronavirusa u Njemačkoj je u jedan dan zabilježeno više od 250 hiljada slučajeva novih zaraza, objavio je danas Državni epidemiološki institut Robert Koch. Konkretnije, Kabinet za javno zdravstvo saveznih pokrajina prijavio je 262.752 slučaja.

Time je sedmodnevna incidencija u Njemačkoj porasla na 1388, a prošle sedmice iznosila 1174. Ministarstvo zdravlja prošle nedjelje saopštilo je kako je tzv. omikron talas prešao svoj zenit i kako se očekuje pad broja novozaraženih. Od početka marta su na snazi nove, blaže mjere u borbi protiv pandemije.

Od 20. marta, kako je dogovoreno u februaru na sastanku saveznih i vlasti saveznih pokrajina, trebale bi biti ukinute sve mjere osim nošenja maski u zatvorenim prostorima. Neki stručnjaci upozoravaju kako se kod trenutnog porasta broja novozaraženih radi o šestom pandemijskom talasu koji je prouzrokovala nova podvrsta varijante omikron.

Za naglo širenje odgovorna podvarijanta BA2

“Za naglo širenje zaraze odgovorna je nova podvarijanta BA2 u kombinaciji s popuštanjem mjera i dopuštenog okupljanja većeg broja ljudi u zatvorenim prostorima”, rekao je bioinformatičar Lars Kaderali za novinsku agenciju dpa. Epidemiolog Hajo Zeeb iz Njemačkog imunološkog društva tvrdi kako se ne radi o novom talsu, nego o tome da peti talas još nije u potpunosti prošao.

Stručnjaci smatraju da je osim popuštanja mjera i nove, zaraznije podvarijante virusa za porast broja novozaraženih kriv i rašireni osjećaj stanovnika da je korona prošla. Tome treba dodati da je od početka rata u Ukrajini pandemija u medijskom izvještavanju pala u drugi plan.

izvor: antenam.net

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor